Stávka pilotů Lufthansy se dotkne i dvou letů do Prahy

Boeing 747-8 Intencontinental Lufthansy s imatrikulací D-ABYA, první dodaný letoun tohoto druhu

Boeing 747-8 Intencontinental Lufthansy s imatrikulací D-ABYA, první dodaný letoun tohoto druhu Zdroj: E15 Stepan Bruner

Piloti největších německých aerolinek Lufthansa vyhlásili na páteční večer šestihodinovou stávku. Protest by měl postihnout lety na krátkou a střední vzdálenost z letiště ve Frankfurtu nad Mohanem. Piloti chtějí obnovit jednání o důchodovém programu. Nedávno kvůli důchodům stávkovali také piloti německých nízkonákladových aerolinek Germanwings, jenž patří do skupiny Lufthansy.

Stávka má začít v pět hodin odpoledne a budou kvůli ní zrušeny i dva lety do České republiky.

„Chceme docílit nového jednání o důchodovém programu,“ uvedlo sdružení . „Vereinigung Cockpit dále konstatuje, že je kdykoli připraveno jednat o možnostech odvrácení stávky. Litujeme možných nepříjemností, které by postihly zákazníky Lufthansy,“ doplnily odbory.

Odbory pilotů se dlouhodobě přou s vedením aerolinek o důchodový program. Podle dosavadního ustanovení kolektivní smlouvy mohou piloti odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než budou mít nárok na starobní důchod.

Lufthansa chce nyní posunout možný věk pro odchod do penze na 59 let, což zdůvodňuje tím, že si ve vysoce konkurenčním prostředí letecké dopravy nemůže dovolit udržet program v současné podobě.

Kvůli sporu piloti už letos v dubnu uspořádali třídenní stávku, která zasáhla všechny aerolinky ze skupiny Lufthansy. Zrušeno bylo 3800 letů, stávka postihla 425 tisíc cestujících a způsobila Lufthanse škody v řádu desítek milionů eur.

Výpadek za 10 milionů eur

Minulý týden uspořádal svaz VC šestihodinovou stávku u nízkonákladových aerolinek Germanwings, což je dceřiná společnost Lufthansy. Protest postihl na 15 tisíc lidí, zrušeno bylo přes 100 letů a Germanwings odhadly hospodářské škody na více než deset milionů eur.

Německá vláda v reakci na stávky pilotů tento týden oznámila, že ještě letos předloží zákon, který by omezil sílu malých odborových svazů, jejichž členové zastávají v podnicích klíčové pozice. Malá část zaměstnanců by tak už neměla mít možnost ochromit chod celého podniku.