V Německu stávkují piloti i strojvůdci, protest omezí spoje do Česka

Stávka strojvůdců Deutsche Bahn

Stávka strojvůdců Deutsche Bahn Zdroj: ctk/DPA

Stávka strojvůdců německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) plánovaná na sobotní ranní hodiny postihne i vlaky do České republiky. Některé přeshraniční spoje nepojedou, nebo budou mít zpoždění. V Německu stávkují také piloti aerolinek Lufthansa, jejich protest probíhá dnes večer. Dopravce rušil lety už během dne, přičemž opatření se dotklo i linek mezi Frankfurtem a Prahou.

Němečtí strojvůdci vyhlásili stávku od šesté do deváté hodiny ranní. České dráhy předpokládají, že noční dálkové vlaky z Amsterodamu do Prahy a z Curychu do Prahy budou mít až tříhodinové zpoždění. Cestující by pak měli v úseku Děčín - Praha využít jiné vlakové spoje.

Nepravidelně budou pravděpodobně jezdit denní dálkové soupravy z Berlína do Budapešti, z Hamburku do Villachu, z Hamburku do Budapešti a z Berlína do Bratislavy. Zřejmě budou zpožděny nebo budou mít jinak řazené vozy.

Vlaků jedoucích směrem do Německa se na českém území stávka nedotkne, zpoždění budou mít až za hranicemi. Například noční spoj z Budapešti do Berlína bude pravděpodobně mezi Drážďany a Berlínem opožděn o 120 až 150 minut.

Komplikace v regionech

Z regionálních linek skončí vlak z Liberce do Drážďan v Žitavě a dále nepojede, nebude ani náhradní spojení. Spoj z Drážďan do Tanvaldu nepojede mezi Drážďany a Žitavou, na českém území pak bude mít zpoždění kolem půl hodiny. Pasažéři nebudou moci cestovat ani z Plattlingu do Špičáku. Může být zrušen i spoj jedoucí z Drážďan do Litoměřic, a to mezi Drážďany a Děčínem.

„Mezinárodní vlaky regionální dopravy na ostatních tratích s vysokou pravděpodobností nebudou stávkou dotčeny,“ uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Dráhy podle ní budou průběžně dodávat další informace o spojích na svém webu.

Vyšší plat za kratší pracovní dobu

Němečtí strojvůdci chtějí protestní akcí podpořit své požadavky na zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby. Za zlepšení platových podmínek stávkovali již v pondělí, kdy dálkové spoje na českém území nabraly podle Českých drah zpoždění od jedné do tří hodin.

„Ze strany zaměstnavatele ale od té doby nedošlo ani k nejmenšímu posunu,“ vysvětlil dnes šéf odborového svazu strojvůdců (GDL) Claus Weselsky.

Odbory žádají zvýšení platů o pět procent a zkrácení pracovní doby o dvě hodiny týdně. V současnosti se průměrný plat strojvůdců pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36 tisíci a 46 tisíci eury (998 tisíc a 1,27 milionu Kč) ročně. Strojvůdci u DB pracují 39 hodin týdně.

Stávka v Lufthanse postihne 25 tisíc pasažérů
Piloti aerolinek Lufthansa v pátek v 17:00 zahájili šestihodinovou stávku na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem. Největší německá letecká společnost rušila lety už během dne, celkem jich odvolala přes 200. Odborový svaz pilotů Vereinigung Cockpit (VC), který stávkuje kvůli sporu o důchodový program, ale už upozornil, že je připraven uspořádat další stávky v následujících dnech.
Lufthansa rušila lety už od pátečního poledne a odvoláno je i několik spojů, které se měly uskutečnit v sobotu ráno. „Musíme zajistit, aby letadla byla na místě sobotních plánovaných odletů, abychom mohli co nejrychleji obnovit řádný provoz,“ řekla mluvčí Lufthansy Barbara Schädlerová. Podle ní stávka postihne asi 25 tisíc cestujících, Lufthansa odhaduje hospodářské škody v řádu milionů eur.
Rušení spojů postihne i linku mezi Frankfurtem a Prahou. Lufthansa odvolala spoje, které z Frankfurtu do české metropole odlétají v 17:20 a 21:55. Zrušeny jsou také lety z Letiště Václava Havla do Frankfurtu, které měly z Prahy odletět v 18:25 a v 19:30.