Čeští vrcholoví manažeři se po odchodu často soudí o miliony

Václav Žaloudek, White  Case

Václav Žaloudek, White Case Zdroj: White & Case

V Česku přibývá právních sporů týkajících se zelené energetiky, říká v rozhovoru Václav Žaloudek, partner advokátní kanceláře White & Case. Ten vede oddělení sporů v pražské pobočce firmy. Firma radí klientům rovněž s whistleblowingem a řeší trestnou činnost takzvaných bílých límečků.

Jaké spory aktuálně řešíte?

Je to velmi pestré. Předně se zabýváme spory v oblasti energetiky a infrastrukturních projektů. Významné spory existovaly v energetických odvětvích vždy. V posledních dvou letech ale výrazně vzrostla jejich složitost i význam. Dlouhodobě řešíme spory plynoucí z právní úpravy podpory obnovitelných zdrojů energie, jež se opakovaně měnila, a každá její verze svou nedokonalostí zapříčinila vznik určitých kategorií sporů. Zastupujeme rovněž provozovatele energetických sítí v rozhodčích řízeních o značném rozsahu. V těchto řízeních vznikají právní otázky, jež zde desítky let nikdo neřešil a řešit nemusel, jako například právní dopad válečných událostí na smluvní vztahy.

Proč má smysl se nechat v těchto sporech zastupovat White & Case?

Tyto spory mají často přesah do několika jurisdikcí, což je jeden z důvodů, proč zde může globální kancelář jako White & Case nabídnout více než běžná kancelář. Zabýváme se rovněž infrastrukturními projekty. Ty s sebou nesou velké investice, jež – pokud se situace vyvine nežádoucím způsobem – vedou k velkým sporům. Může jít o spory s dodavatelem (například, pokud tento neplní závazky řádně a včas, nebo pokud po uzavření smlouvy požaduje změnu jejích podmínek, zejména navýšení ceny) nebo s uživatelem (typicky pokud tento přestane platit za služby, které si objednal a kvůli nimž byl projekt uskutečněn). Kolegové z oddělení energetiky a infrastruktury se pochopitelně snaží vést klienta tak, aby sporu předešel, respektive se mu vyhnul. V některých případech ovšem věc sporem skončí. V takové situaci je pak zásadní mít odbornou znalost projektové práce, neboť konkrétní podrobnosti projektu jsou často určující pro průběh a výsledek sporu. Typicky může jít například o znalost a pochopení ekonomické logiky projektu nebo očekávání stran v době, kdy byl projekt zahájen.

Jaké další typy sporů jsou v současnosti populární?

Řešíme rovněž pracovněprávní spory, v nichž typicky zastupujeme významné zaměstnavatele proti jejich bývalým vrcholovým manažerům. Právní ochrana poskytovaná zákoníkem práce a určená běžným zaměstnancům, kteří se vůči zaměstnavateli objektivně nacházejí ve slabším postavení, je pravidelně využívána vrcholovými manažery, kteří se jí dovolávají často proti jejímu smyslu a ve snaze domoci se nepřiměřeně vysokých částek. Tyto částky mohou dosahovat desítek milionů korun, respektive násobků celoroční mzdy. Žádný sektor ekonomiky přitom není vůči takovým sporům imunní, už jen proto, že manažer obvykle nemá zahájením takového sporu co ztratit a náklady s tím spojené na jeho straně nebývají zásadní. V řadě sporů se nám nicméně daří uspět, zejména tehdy, kdy se podaří soudu vyložit, že v dané věci nejde o ochranu legitimních zájmů zaměstnance.

Jak jste se dostal k vedení oddělení sporů v pražské pobočce White & Case?

Do White & Case jsem nastoupil hned po absolvování právnické fakulty v roce 2008. Začínal jsem v oddělení korporátního práva, kam spadalo i pracovní právo. A v tomto kontextu jsem se poprvé dostal ke sporové agendě – k běžným obchodním a pracovněprávním sporům. Když jsem se v dalších letech přeorientoval primárně na energetické právo a začali jsme řešit spory vznikající v tomto odvětví, měl jsem k nim od počátku blízko. Sporová agenda mě bavila i – mohu-li soudit podle reakcí kolegů i klientů – mi dobře šla, takže jsem se jí věnoval více a více. Můj loňský plnohodnotný přechod do oddělení sporů tak byl spíše formálním završením postupného vývoje. Když mi pak byla nabídnuta možnost toto oddělení vést, nebylo nad čím váhat.

Zahrnuje vaše praxe jen soudní a rozhodčí spory, nebo se zabýváte i jinými druhy mandátů?

Řešíme i jiné věci, které se sporovou agendou úzce souvisejí. Jednou z nich je oblast v korporátním světě často označovaná jako „compliance“, tedy dodržování vnitřních pravidel velkých společností. Zde jde o širokou škálu služeb, kdy připravujeme příslušné korporátní předpisy, nastavujeme vnitřní mechanismy a v případě podezření vedeme interní šetření. Takovéto mandáty patří k těm nejcitlivějším a současně nejdůvěrnějším, neboť pro společnosti z takovýchto situací často plynou významná finanční i jiná rizika, a mají proto eminentní zájem na úplném vyšetření a vyřešení věci.

Nejnovější právní úpravou v tomto sektoru je pak zákon o takzvaném whistleblowingu, tedy oznamování závadné činnosti, který nutí zaměstnavatele přijímat či upravovat jejich vnitřní postupy přímo z důvodu zákonné povinnosti. Nadnárodní společnosti působící v České republice ovšem tyto postupy současně potřebují sladit s jejich globálními standardy, respektive s právními předpisy v jiných zemích, kde působí, nebo kde mají svou centrálu. Vyhovět požadavkům všech je pak často zapeklitý úkol.

V této souvislosti se pak zabýváme i trestním právem. Typicky ne v pozici obhájce, ale naopak při hájení zájmů společností jako poškozených v trestním řízení. V prostředí, kdy nejrůznější podvody denně plní stránky novin, se společnosti musejí chránit proti praktikám, jež cílí na jejich majetek, dobrou pověst či know-how. Ve všech těchto oblastech je hranice mezi civilním sporem a trestněprávní problematikou často mírně řečeno propustná, a díky našemu zkušenému a velkému týmu jsme schopni pokrýt celý rozsah příslušné věci.

Jaké máte plány do budoucna?

Především chceme rozvíjet oblasti, ve kterých máme rozsáhlou zkušenost, tedy především energetické spory. U těch platí, že jde vždy o spory velmi specifické a vyžadující jako základ znalost sektorové regulace a problematiky; tuto znalost máme na vysoké úrovni díky našemu prvotřídnímu energetickému týmu. Jak jsem již zmínil dříve, význam těchto sporů v současné době energetické krize – či spíše série krizí – narůstá. Dlouhodobé smlouvy, uzavřené na desítky let, náhle přestaly být plněny. Projekty, které dříve dávaly smysl, najednou smysl nedávají, a naopak vznikla potřeba rychlé realizace projektů dříve nemyslitelných. Zde všude vznikají nebo hrozí právní spory, které jsme schopni pomoci buď odvrátit, nebo řešit. Současně platí, že skutečně velkých sporů v této oblasti není neomezené množství, takže zkušenost s nimi má pouze několik kanceláří – a White & Case je mezi nimi na předních místech. 

S tím pak souvisí i potřeba postupného rozšiřování našeho týmu – každý takový spor zahrnuje velký objem faktických dat i právních otázek, které v jedné nebo dvou osobách nelze plně pojmout. Již nyní máme v naší kanceláři řadu výborných zkušených právníků, z nichž řada se sporům věnuje již dlouhá léta. Z nich bych zmínil zejména kolegu Iva Jandu, který vede oddělení hospodářské soutěže a má též rozsáhlou zkušenost obecněji s tematikou veřejnoprávní regulace a souvisejících sporů. Vidíme nicméně prostor pro další rozšiřování týmu a naší expertizy.

Věříme, že prvotřídní sporová praxe opírající se o velký a zkušený tým a schopná díky síti poboček White & Case pokrýt všechny významné evropské i světové jurisdikce, má co nabídnout, a že to bude platit čím dál tím více.

Václav Žaloudek

Partner advokátní kanceláře White & Case, působí v této kanceláři od roku 2008. V roce 2023 převzal vedení oddělení sporové agendy v pražské pobočce. Zastupuje české i nadnárodní klienty ve všech fázích právních sporů, se zvláštním zaměřením na rozhodčí a soudní spory v oblasti energetiky a infrastrukturních projektů a na spory s vrcholovými zaměstnanci. Radí klientům rovněž v oblasti interních šetření, whistleblowingu a trestné činnosti takzvaných bílých límečků.