Chcete vědět, co Praha vlastní? Informace najdete v nové mapové aplikaci

Praha, ilustrační foto

Praha, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Praha má díky spolupráci s Institutem plánování a rozvoje (IPR) novou mapovou aplikaci. Z ní může veřejnost snadno vyčíst, jaké konkrétní majetky hlavní město Praha vlastní a kdo je spravuje. Tyto informace doposud nikde nebyly uceleně zveřejněny.

Praha zpřístupnila veřejnosti mapovou aplikaci, ze které se lidé dozví, jaké nemovitosti město vlastní. „Nová mapa, kterou nám pomohl naprogramovat IPR, považuji za první výkop směrem k veřejnosti. Pro běžného občana je v současné době poměrně těžké vyznat se ve složitých majetkoprávních vztazích u majetku hlavního města. V současné podobě nová mapa zobrazuje všechny nemovitosti ve vlastnictví Prahy a při rozkliknutí dané karty získá čtenář informaci, kdo má daný objekt svěřen ve správě, či se dozví, která z externích správcovských společností ji má na starosti,“ říká pražský radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.

Dosud mohla veřejnost část informací získat pouze z katastru nemovitostí, ale informace o správcích jsou nyní zveřejněny úplně poprvé. Z mapové aplikace lze vyčíst, že danou nemovitost spravuje třeba některá z městských společností, jako Technická správa komunikací hl. m. Prahy či Technologie hl. m. Prahy.

„Jsme zatím opravdu na začátku cesty. Ač mi přijde zajímavé, jak majetková mapa ‚svítí‘, když se v ní zobrazují nemovitosti vlastněné Prahou, a považuji za přínosné, že občané nově vidí, kdo jednotlivé nemovitosti spravuje, moje vize je mnohem ambicióznější. V dohledné době do majetkové mapy doplníme informace o hospodaření s jednotlivými nemovitostmi, aby občané věděli, komu, za kolik a na jak dlouho pronajímáme pozemky či třeba jednotlivé nebytové prostory –⁠ nebo které jsou aktuálně prázdné. Tím z majetkové mapy uděláme i nástroj veřejné kontroly ze strany novinářů, datových vědců i běžné veřejnosti, což považuji za potřebné a žádoucí,“ doplňuje Adam Zábranský.

Systém zatím disponuje daty platnými k závěru června letošního roku, ale do budoucna je cílem zajistit, aby se majetkové změny do mapy propisovaly okamžitě, aby informace byly platné k momentu jejich zobrazení ve webové aplikaci. Tomuto kroku však musí předcházet připravovaná integrace magistrátních evidenčních systému, k čemuž by mělo dojít v závěru letošního roku.