Jaká kouzla umí herní televize?

Zdroj: Foto banka 123RF

Abyste ze své herní konzole dostali to nejlepší, potřebujete k ní také pořádnou herní televizi. Jinak si totiž technické vychytávky třeba nové řady konzolí Xbox a PlayStation moc neužijete. Hraní na konzoli je čím dál oblíbenější a výrobci televizí s tím počítají. Přečtěte si, co vám pořádná herní televize nabízí a jak vylepší váš herní zážitek.

Input lag aneb za jak dlouho televize zareaguje na stisknutí tlačítka

Pokud jste si dosud vybírali televizi primárně na sledování filmů, pak jste se s termínem input lag možná ještě ani nesetkali. Co to vlastně znamená? Do češtiny ho můžeme přeložit jako vstupní zpoždění nebo latence. Ale mnohem častěji se setkáte spíš s anglickým názvem.

Zjednodušeně řečeno tento údaj říká, za jak dlouho se na obrazovce projeví příkaz z ovladače. A právě při hraní je tohle naprosto klíčové kritérium. Některé hry vyžadují opravdu velkou koncentraci a velmi rychlé reakce a každá vteřina je znát.

Moderní televize mají vstupní zpoždění kolem 60 milisekund. To je u herních televizí ale pořád poměrně vysoké číslo. Platí tu přímá úměra, že čím nižší číslo, tím lépe.

Ideálně se dívejte po herních televizích s input lagem do 30 milisekund. Díky tomu si užijete opravdu plynulé hraní a vaše postava ve hře bleskově reaguje na pokyny, které jste ji dali.

Hlavně v kompetitivních multiplayerových hrách oceníte co nejmenší zpoždění mezi tím, co chcete udělat a tím, za jak dlouho se to na obrazovce opravdu stane.

Technologie HDR: Nutnost (nejen) pro herní televize

Funkci HDR známe z mobilů i foťáků. Třeba když fotíte něco proti slunci, dokáže foťák se zapnutým HDR zobrazit mnohem více detailů na takové fotografii.

HDR neboli vysoký dynamický rozsah v televizi zajišťuje realistické a živé barvy. Zjednodušeně to znamená, že televize s touhle technologií dokáže zobrazit širší škálu jasu a detailní rozdíly mezi tmavými stíny a nejjasnějšími světly. Takže třeba z hodně světlé nebo naopak tmavé scény díky vysokému kontrastu vytáhne mnohem více detailů. S technologií HDR souvisí také schopnost televize zobrazit i více odstínů barev.

S trochou nadsázky by se dalo říct, že HDR se dostalo do širšího povědomí v době, kdy vyšla epizoda se závěrečnou bitvu o Zimohrad z populární série Hra o trůny. Ta se totiž téměř celá odehrává v noci a bez pořádného kontrastu a vytažení barev není vidět téměř nic.

Pozor ale na to, že samotná funkce HDR nestačí. Abyste si užili opravdu všechny detaily, musí televize umět pracovat s jasem a kontrastem. Televize mají často problém hlavně se zobrazením černé. A to i ty, které podporují funkci HDR. Maximální černou si užijete třeba na moderní OLED televizi. Ty nabízí jeden z nejlepších kontrastů. Umí totiž „zhasnout“ jednotlivé pixely. Díky tomu je černá skutečně černá a ostatní barvy naopak můžou zářit maximálním jasem.

S funkcí HDR pracují stále častěji i moderní hry na konzole. A pokud máte televizi, která ji podporuje, stane se z hraní ještě realističtější zážitek. Tahle technologie je nezbytná třeba pro hororové hry jako je například Resident Evil: Village, ve kterých hráči prochází řadou temných scén.

VRR a ALLM: Co přináší hráčům tyhle zkratky?

Jak se vylepšují herní konzole, snaží se i výrobci televizí držet s nimi krok a proto nabízí hráčům stále nové funkce. Mezi ně patří i variabilní obnovovací frekvence (VRR) a režim automaticky nízké latence (ALLM).

Tyhle dvě technologie souvisí s novým standardem portu HDMI 2.1. VRR umožní televizi automaticky a bez zpoždění upravovat obnovovací frekvenci tak, že plně odpovídá snímkové frekvenci herní konzole. Díky tomu se nestane, že by vám během hraní televize nějaké snímky vynechala a zobrazila nepříjemné „trhání obrazovky“.

Režim automaticky nízké latence pak umožňuje televizi okamžitě přepínat do herního režimu, tedy optimálního nastavení, po připojení herní konzole a zapnutí hry. Zároveň ho umí také vypnout a vrátit se do „běžného stavu“, když sledujete třeba film na Netflixu.

Rozlišení 4K a rychlost 60 fps: To pravé pro herní fajnšmekry

Rozlišení Ultra HD 4K je naprostý standard a nutnost pro herní televize. Po nižším rozlišení nemá smysl se dívat a ani byste v hledání nebyli příliš úspěšní. Naprostá většina nových televizí nabízí právě 4K rozlišení.

Nové herní konzole Xbox i PlayStation pak 4K rozlišení u her podporují a díky pořádné televizi si hru užijete přesně tak, jak vývojáři zamýšleli. V čem je 4K rozlišení lepší než Full HD? Jde o množství pixelů, které vám televize zobrazí. A s tím souvisí lepší jas, výraznější barvy, ostřejší kontury a více viditelných detailů.

Vedle rozlišení je pak pro hráče další klíčový parametr obnovovací frekvence. Udává počet snímků za vteřinu, které televize zobrazí. Pro běžné sledování filmů a seriálů stačí nižší obnovovací frekvence 50 Hz. Ale pro co nejplynulejší hraní her se doporučují spíše vyšší hodnota a to 100 Hz.

Čím vyšší frekvence, tím plynulejší hraní a rychlejší odezva. Vysokou obnovovací frekvenci oceníte hlavně při hraní stříleček jako je Call of Duty nebo Battlefield, kdy je rychlá reakce naprosto klíčová a přináší hráčům nespornou výhodu.

Ambilight: Lepší zážitek a méně unavené oči

Další vychytávka, které rozhodně stojí za zmínku je také funkce Ambilight. V současnosti ji nabízí jen televize Philips. Díky LED diodám po straně televize se na stěnu promítají světelné efekty. A to na základě toho, co v televizi zrovna běží. Tohle využijete nejen při sledování filmů, ale právě i při hraní her.

Ambilight totiž podporuje několik režimů a mezi nimi nechybí ani herní mód. Jak to vlastně funguje a vypadá v praxi?

Díky světelným efektům se velmi efektivně smazává hranice mezi televizí a stěnou za ní. Díky tomu se hráči dokážou do hry ještě více ponořit, protože je tolik neruší skutečnost, že se pohybují na omezeném prostoru obrazovky.

Když si funkci Ambilight zapnete, ulevíte i očím, které tolik „netrpí“ vysokým kontrastem mezi zářící obrazovkou a tmavým prostředím kolem televize.

PlayStation a Sony televize: Hraní v synergii 

Pokud máte doma PlayStation, rozhodně se hodí mrknout i na televize Sony. Získáte totiž příjemné vychytávky, díky kterým si hraní užijete ještě o něco víc. Třeba nová řada televizí Sony Bravia XR je jako stvořená pro hraní her. Jelikož je Sony výrobce PlayStationu, ví přesně, co televize potřebuje, aby z konzole „vymáčkla“ to nejlepší.

Jakmile připojíte svůj PlayStation, Sony televize okamžitě pozná, že má přepnout do herního módu. Vy tak nemusíte nikde nic složitě nastavovat. Může technologie napodobit způsob, jakým lidé vnímají obraz a slyší zvuk? Sony se právě tohle podařilo s jejich procesorem s kognitivní inteligencí.

Jak to funguje? Pokud se v reálném světě díváte na prostředí kolem sebe, nesoustředíte se na všechny detaily najednou. Mozek si nějaké vybere a na ty se zaměří.

A přesně tento princip napodobuje televize s kognitivní inteligencí. Pro hráče to pak znamená, že se dokážou ještě více ponořit do děje. Detaily v popředí jsou zaostřené a barevnější. Obraz je díky tomu mnohem plastičtější, reálnější a uvěřitelnější.