Kvóty na ženy ve vedení podporuju, názor se mi vyvíjel, říká top manažerka Renata Mrázová

Video placeholde

Do Česka míří kvóty na ženy ve vedení velkých firem. Podle nových pravidel by měly mít velké  firmy povinně ve vedení alespoň třetinu žen. Počítá s tím návrh zákona o genderové rovnosti, který vzešel od ministerstva pro evropské záležitosti a platí už v mnoha dalších zemích EU. Podle vysoce postavené manažerky Renaty Mrázové jde o důležitý posun a je zásadně pro kvóty, i když se její názor prý s léty vyvíjel. 

„Myslím, že se o tématu diverzity a rovných šancí hodně mluví a všichni tomu rozumí, ale když se pak podíváme do čísel, tak neodpovídají tomu, že by se něco vyšším tempem vyvíjelo. A proto si myslím, že bez pozitivních kvót na dočasnou dobu se žádná velká změna nestane,“ uvedla v e15 Castu Mrázová, která se na vysokých byznysových pozicích pohybuje už přes dvacet let.

Vedla velké týmy lidí v ING bance, poté v Home Creditu a nyní pracuje jako globální HR manažerka v technologické společnosti FNZ group na pozici Chief people officer. „Věřím tomu, že co se měří, tak se pak i reálně děje,“ dodala manažerka. Pokud projde zákon parlamentem, měl by začít platit ještě letos. Dotkne se v českém prostředí jen pěti velkých firem, i tak je to podle Mrázové důležitý posun s tím, že firmy budou sloužit jako inspirace pro další. 

Co stojí ženám v kariérní cestě? Co by se mělo v České republice vylepšit? Proč je téma diverzity tak důležité? Narážela sama na předsudky během své pracovní dráhy? A o jaké pracovní benefity mají lidé největší zájem?  Nejen tato témata probrala moderátorka Veronika Jonášová v tomto díle e15 Castu