Moderní IT manažer už neřeší infrastrukturu, ale pomáhá byznysu

AC Cloud

AC Cloud Zdroj: Autocont

AC Cloud
2
Fotogalerie

Časy, kdy byl cloud computing noční můrou IT manažerů, nejsou tak vzdálené. Už samotná představa, že firma nebude sama provozovat vlastní IT infrastrukturu a namísto toho budou data „kdesi“ v cloudu, budila mnoho z nich ze spaní. Dnes už je cloud každodenní realitou firem a nedává smysl se tomuto trendu bránit.

V dnešní době se firmy musí soustředit na své klíčové kompetence, což u naprosté většiny z nich není provoz IT infrastruktury. Informační technologie ale přitom ve všech firmách hrají stále důležitější roli, neboť jsou cestou k vyšší efektivitě a konkurenceschopnosti. S tím se logicky mění i role IT manažera, často označovaného anglickou zkratkou CIO.

Místo někoho, kdo se stará primárně o provoz IT infrastruktury a je z pohledu finančního ředitele nákladovým centrem, je moderní CIO v organizaci skutečným partnerem byznysu a pomáhá firmě uspět lepším využitím možností, které dnešní informační technologie nabízejí. Cloud dává takto uvažujícímu IT manažerovi do ruky řadu nástrojů, které mu v tom pomohou. Místo složitého plánování investic na nákup infrastruktury je nyní možné si pouze pronajmout ty zdroje, které firma skutečně potřebuje. A principem fungování cloudu je flexibilita – navyšování, nebo naopak snižování zdrojů s tím, jak se nároky mění v čase.

Garance neustálé dostupnosti

Zajištění spolehlivého chodu IT je náročné, a to z pohledu plánování, implementace i samotného provozu. Cloud reálně odebírá z interní IT organizace podstatnou část tohoto břímě. Pro poskytovatele je provoz vysoce dostupné infrastruktury hlavní kompetencí a její spolehlivé fungování je pro něj kritické, protože svým zákazníkům garantuje patřičnou úroveň služeb (SLA). A při jejich neplnění platí sankce. Takové garance v rámci firmy nikdo nenabídne.

„Dnes je navíc mimořádně těžké sehnat a zaplatit kvalitní lidi. My je máme k dispozici ve velkém počtu a po celé České republice. Zajišťujeme permanentní technologický rozvoj poskytované platformy včetně nemalých investic do harmonizačního portálu Virtix, zavádíme nové služby, které pro zákaznický segment mid market dávají smysl a mají pro něj přidanou hodnotu. Zkrátka snažíme se být stále na špici jak technologicky, tak v přístupu k zákazníkům,“ popisuje Jaroslav Hulej, obchodní ředitel AC Cloud.

Spolehlivý partner a flexibilní služby

Moderní IT manažer už proto neřeší zda, ale jak. Jak cloud nejlépe využít, aby vyhovoval potřebám firmy? Na jakého poskytovatele se spolehnout a který bude tím správným, spolehlivým a flexibilním partnerem? Jaké garance a služby je poskytovatel schopen nabídnout? A to nejen garance pouhé dostupnosti cloud infrastruktury, ale i garance jejího spolehlivého fungování v dlouhodobém horizontu, s jasně definovanými výkonnostními SLA parametry. A samozřejmě se ptá i na zabezpečení dat. Profesionální poskytovatel musí nabízet například plné šifrování virtuálních serverů, se správou klíčů umístěnou v lokalitě zákazníka tak, aby byla zajištěna maximální bezpečnost dat. A právě zde se jasně rýsují rozdíly mezi jednotlivými poskytovateli cloudových služeb.

Společnost AUTOCONT začínala v 90. letech výrobou vlastní značky počítačů a dnes patří právě v oblasti cloudových služeb mezi tuzemskou špičku. Její platforma AC Cloud je oblíbená zejména pro maximální dostupnost a mimořádnou úroveň technické podpory.