Pod lupou: Podstata Green Dealu dává smysl, jen ho musíme zbavit ideologie

Video placeholde

Energetika, Green Deal, dekarbonizace a budoucnost českého průmyslu jsou velkými tématy. Jaké mohou přinést příležitosti a co se děje už dnes? Nejen o tom diskutovali hosté pořadu Pod lupou. Byli jimi Lenka Žlebková, generální ředitelka Kongresového centra Praha, Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO, generální ředitel Wienerberger CZ Kamil Jeřábek a site director společnosti onsemi Josef Švejda.

Jsme součástí velkých změn, které transformují naši společnost a současně kladou nové nároky i na firmy a jejich energetickou správu. V souvislosti s Green Dealem se řeší řada témat. Debata je to složitá a pro spoustu lidí poměrně únavná. Jak to ale vnímají aktéři, kteří jsou „v přední linii“ celé problematiky? „Když Green Deal zbavíme jakékoli ideologie, jeho fundament určitě dává smysl,“ říká na úvod Kamil Čermák z ČEZ ESCO.

Jít zelenou cestou se rozhodlo i Kongresové centrum Praha, na jehož střeše „vyrostla“ megawattová elektrárna, která je největší solární instalací na území hlavního města. Ta byla jedním z kroků energeticky úsporného projektu s garantovanou úsporou. „V rámci kontraktu nám byla garantována úspora do deseti let, nicméně i vzhledem k nárůstu cen energií se nám vrátila už za pět,“ říká Lenka Žlebková, šéfka Kongresového centra Praha. Green Deal vnímá nejen jako velkou příležitost, ale také nezbytnost vzhledem k přáním klientů. „Požadavek klientů na snižování uhlíkové stopy a nějaká udržitelná řešení je dnes obrovský. Je to součástí téměř jakékoli poptávky na pořádání kongresu,“ doplňuje Žlebková. 

To ostatně potvrzuje i Josef Švejda z onsemi. „Vzniká tlak od zákazníků, zároveň je tam tlak od investorů. Jsme obchodováni na burze a institucionální investoři, kteří mají své ESG cíle, se nás ptají, dokdy bude jejich portfolio uhlíkově neutrální. Pokud chceme v jejich portfoliu být, musíme plnit stejné cíle,“ upřesňuje Švejda. V Green Dealu vidí příležitost i Kamil Jeřábek z Wienerberger CZ.

„Cíl snižovat uhlíkovou stopu vede nás všechny k tomu, abychom se zamysleli nad efektivitou výroby, portfolia a celkově nad produkty, které vyrábíme,“ zmiňuje. Současně ale varuje, že Česko nesmí v této otázce zaspat. „Co se dneska děje v západní Evropě, to se dřív nebo později objeví u nás. Když budeme říkat, že nás Green Deal nezajímá, jen se ochuzujeme o čas. Český národ je inovativní, máme co přinést. Věřím, že když se do těch věcí opravdu ponoříme, jsme schopni najít řešení, která budou příkladem pro zbytek světa,“ dodává Jeřábek.

Zaspat nemáme v plánu

Zdá se ale, že firmy nehodlají Green Deal ignorovat a přicházejí s důležitými závazky a testují nové technologie, aby se chopily vzniklé příležitosti. „Na konci letošního roku otevřeme v Dolních Vítkovicích největší baterii v České republice. Jde o 10megawattovou baterku, na které začneme testovat nové věci včetně akumulace. Je to obrovská podnikatelská příležitost a my chceme být první, kdo ji využije,“ říká Kamil Čermák.

Pokud jde o nové technologie, nespí ani společnost onsemi, která je se svými polovodičovými součástkami důležitým článkem energeticky úsporných řešení. „V tuto chvíli se vyrábí hlavně na křemíku, nicméně narážíme na fyzikální vlastnosti a jako lepší materiál se ukazuje karbid křemíku, který má o deset procent vyšší účinnost. Když máte jeden megawatt na střeše, tak pokud by střídač byl na bázi karbidu křemíku, je to o deset procent víc elektrické energie vyrobené ze stejného počtu panelů.

Pokud by karbid křemíku byl v nabíječce pro elektrická auta, nabíječka spotřebuje o deset procent méně, a pokud bude – a dnes už se to stává standardem – invertor v autě z karbidu křemíku, auto dojede o deset procent dál. Když to je za sebou, máme o třicet procent energie víc. Jak se kdysi říkalo, že pro kompletní elektrifikaci České republiky budou potřeba čtyři Temelíny, tak pokud přejdeme na karbid křemíku, budou to v zásadě jenom tři,“ říká Josef Švejda.

Jádro je důležitý zdroj

Velký důraz na výstavbu obnovitelných zdrojů dává skupina ČEZ. Její zástupci ale také ocenili slova předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která Česko doslova přihlásila k jádru. „Dlouhodobě říkáme, že jádro je v energetickém mixu České republiky důležitý zdroj základního zatížení soustavy. K tomu probíhá obrovská masivní výstavba obnovitelných zdrojů. Jenom skupina ČEZ chystá šest tisíc megawattů do roku 2030, to jsou tři Temelíny,“ říká Kamil Čermák.

Současně však připomíná, že zaspat nesmějí nejen firmy, ale ani stát jako takový. Je třeba řešit úspory, energetickou bezpečnost a také nezávislost. „Kdyby se urychlily úspory ve veřejných budovách, máme spočítáno, že jen na úrovni státu by se ročně ušetřilo minimálně 20–30 miliard korun. To si, myslím, že je v období konsolidačního balíčku docela zajímavá cifra,“ uzavírá Čermák.