Průša, Rozhoň, Růžička nebo Sara Polak. Podívejte se na záznam E15 Technologic Festivalu

E15 Technologic festival 2021
E15 Technologic festival 2021
E15 Technologic festival 2021
E15 Technologic festival 2021
E15 Technologic festival 2021
18
Fotogalerie

Více než 40 speakerů převážně z řad leaderů technologických firem a inovativních startupů, vystoupilo v prostorách Martinického paláce na Pražském hradě na E15 Technologic Festivalu. Debatovalo se o umělé inteligenci, kryptoměnách, investicích do tehchnologií a došlo také na klání startupů, ze kterého vzešel vítězně WeBoard. Podívejte se na záznam celé události. 

Časová osa

  • 00:00:00 – 00:03:42 – Zahájení konference
  • BLOK: Cloudové civilizace a technologie
  • 00:03:42 – Sara Polak – Co je AI? Co není AI? 
  • 00:27:00 – Sodomák, Paralelní Polis – Digitální sebeobrana
  • 00:46:05 – Mário Havel, Paralelní Polis – Sex, Drugs and Bitcoins
  • 01:11:10 – Josef J., PWN – Metaverse
  • 01:41:40 –  Panelová diskuze o AI
    • Sara Polak – Pioneers Lab
    • Jan Romportl – Director of AI Centre O2
    • Pavel Kordík – ČVUT proděkan pro spolupráci s průmyslem
    • Tomáš Mikolov – Vědec v oboru AI
  • BLOK: Technologie & Inovace
  • 02:41:18 – Jan Lukačevič – Vesmírný inženýr, NATO 2030
  • 03:04:35 – Juraj Kočar, Somavedic Technologies – Dopad technologií na naše zdraví
  • 03:22:25 – Jiří Švarc, Vantage Towers – Telekomunikace a pasivní infrastruktura 
  • 03:42:00 – Tomáš Rousek, Xtend Design – Vesmírná architektura a město na měsíci
  • 04:08:00 – Vladimír Kvaš, Geetoo – Technologická předpověď pro rok 2022
  • 04:31:45 – Michal Šotek, Konica Minolta – Využití chytrých kamer
  • 04:55:00 – Stanislav Koukal, Revolt.BI – Jak plně vytěžit data
  • 05:26:53 – Jiří Prokeš, EY – Základní principy a trendy digitalizace
  • 06:02:00 – Michal Illich, Zuri – Projekt: Hybridní letadlo s kolmým startem
  • 06:11:48 – Jan Růžička, Home Credit – Pět technologií, které změní svět
  • 06:31:06 – Arthur F. Sniegon, Save The Elephants – Využití technologií při záchraně slonů
  • 07:05:55 – Josef Průša, Prusa Research – Nejenom o 3D tisku
  • 07:17:00 – Pavel Amler, Havel & Partners a Vít Krajíček, My Title – Projekt Certoo - nástroj na ochranu itelektuálního vlastnictví
  • 07:38:20 – Ondra Zbytek, Plantee – Projekt chytrý interiérový skleník
  • 07:55:25 – STARTUP VALIDATION CONTEST
  • 09:00:00 – Investorský Panel
    • Martin Rozhoň, investor a zakladatel Vivantis
    • Martin Moravec, Nation1
    • Jiří Hlavenka, investor
  • 09:42:10 – STARTUP VALIDATION CONTEST - Vyhlášení výsledků

Vítězem je startup WeBoard

Klání Startup Validation Contest, které bylo vyvrcholením E15 Technologic Festivalu, se zúčastnilo deset startupů, které se věnují rozličným tématům od televeterinárních služeb až po komunitní cestovatelskou platformu. Vítězství si nakonec odnesl startup WeBoard, ten se zaměřuje na trénink zaměstnanců za pomoci VR technologie. 

3D tisk je stále teprve na začátku

Josef Průša si vybudoval v Česku silné renomé díky své dominanci v 3D tisku, nicméně podle něj je tento obor stále teprve na startovní čáře. “3D tisk je furt na začátku, máme ale dost natrénováno, což snad pro nás bude výhoda, až se to rozjede naplno,” věří Průša. 

Technologické firmy v Česku si často stěžují na nedostatek odborníků, podobně to vnímá i sám Průša. “Nemáme v Česku málo odborníků, ale do budoucna to nebude stačit. My jsme se rozhodli podpořit to programem “Průša do škol”, kdy dáváme školám možnost si půjčit 3D tiskárny. Doufáme proto, že v horizontu 5 až 10 let pomůžeme k tomu, abychom měli více v budoucnu více odborníků,” uvedl zakladatel Prusa Research. 

Asie je hladová

Jan Růžička z Home Creditu mluvil o parametrech asijského trhu. Podle něho je v současné chvíli Asie hladová. “Jakmile se lidé chtějí mít lépe a lépe konzumovat, tak na to potřebují peníze, což vede k boomu podnikání,” popisuje. 

Velký asijský trh je podle Růžičky výhodou i pro nově vznikající startupy. “V Asii mají výhodou, že mohou škálovat na velkém trhu. V Česku musíte být první, trh je malý, pro menší firmy není místo. Zatímco v Indonésii stačí být třetí nebo čtvrtý, jelikož tam žije stovky milionů, a stále z toho je velký byznys,” popsal tamní podmínky. 

Půltunová baterie je pro letadlo problém

Michael Illich ze Zuri, investor a známý vývojář, už pár let pracuje na vývoji hybridního letadla s kolmým startem. "Půltunová baterie je pro letadlo problém, proto děláme hybridní letadlo. Mimo baterie v něm máme klasickou turbínu s generátorem, který je schopný generovat elektřinu po celou dobu," řekl Illich. 

Do budoucna doufá, že se díky postupu ve vývoji technologií dostane Zuri i k veřejnosti. "V prvních letech budou lety dražší než je obvyklé, budeme začínat s byznys klientelou, ale doufáme, že jak se technologie zlevní díky vyšší produkci, tak to spadne nižší ceny," říká Illich. 

Data jsou největším novodobým byznysovým akcelerátorem. Rozmach jejich využívání spustil moderní průmyslovou revoluci, řekl datový analytik Stanislav Koukal ze společnosti Revolt BI. „Datově řízená firma má až devatenáctkrát větší úspěšnost, umí identifikovat problémy a hledat příčiny, například v situaci, kdy dojde zboží,“ uvedl Koukal.  „Na druhou stranu ceny lidských zdrojů kvůli tomu porostou.“

Konica Minolta nevyrábí pouze kamery, ale pomáhá i předcházet krizovým situacím ve výrobních podnicích. Jejich technologie inteligentních kamer dokáže odhalit požár, než vypukne, předejít dlouhodobým odstávkám strojů nebo například rozpoznat zaměstnance v místě události. „Můžeme si vymyslet, co chceme, ale pokud nepracujeme správně s daty, tak to nemůže dobře fungovat,“ upozorňuje však inovátor Michal Šotek. Zároveň dodává, že robotizace plně nenahradí pracovníky, spíše je přesune do jiných segmentů.

Covid urychlil také transformaci společnosti směrem do cloudu, vliv mají také nové přístupy jako je Multicloud, AI, Edge computing, řekl Vladimír Kvaš, šéf firmy Geetoo, která umožňuje zřizování cloudů.

Tomáš Rousek se jako architekt a designér se podílel na návrzích vesmírných lodí s umělou gravitací i 3D tištěných základen na Marsu nebo na Měsíci. Jeho nejnovějším projektem je model Nové Prahy na Měsíci ve virtuální realitě, ve kterých jezdí i měsíční rover Luniaq inspirovaný vozy Škoda. K tomu, aby podobné projekty se tvořily i nadále, musí podle něj dojít ke zvýšení HDP skrze podpory českých firem orientovaných na export či stabilizaci ekosystému planety, například využitím půdy ke zvýšení CO2.

Evropa na AI nevydělává, říká Tomáš Mikolov

V debatě o umělé inteligenci (AI) se sešli Sara Polak, Tomáš Mikolov, Pavel Kordík a Jan Romportl. Předmětem debaty byl zejména výzkum AI a její možné využití. „Máme data, jak si studenti vedou v jednotlivých předmětech, ale nepoužíváme je. Když přijde student na vysokou školu, tak je to anonymní článek ve vzdělávacím mechanismu,“ popsal možnosti využití ve školství Pavel Kordík z ČVUT. Umělou inteligenci by například využil proto, aby byl studentovi přidělen ideální mentor. 

Tomáš Mikolov, který prošel například Facebookem nebo Googlem, vidí jako základní problém, že na umělé inteligenci nevydělává Evropa, ačkoliv evropští vědci v oblasti AI přišli s vícero objevy. Na umělé inteligenci podle něj vydělávají zejména americké technologické monopoly, ale také čínské firmy. „Na základním výzkumu většinou vydělá úplně někdo jiný, než ten, kdo za něj zaplatí,“ prohlásil Mikolov. 

Metaverse je širší rámec reality, říká zakladatel společnosti PWN Finance

Metaverse byl v posledních měsících značně diskutovaný pojem, jinak tomu nebylo ani na Technologic Festivalu. „Metaverse není nic, co je spjaté s Facebookem, ale jde spíše o převzetí termínu, který vznikl už s webem 3.0. Trochu ho ukradli komunitě, která s ním pracuje dlouho,“ uvedl na začátek svého příspěvku Josef Je, zakladatel společnosti PWN Finance. 

Co přesně metaverse je, je podle Josefa Je složité, neboť to se bude s rozvojem teprve definovat. To, co pod pojmem metaverse prezentuje Facebook, není podle něj jediná nutná realizace. „Metaverse je širší rámec reality, ale nemusí to být nutně virtuální reality, nepotřebujete VR headset,“ říká. 

Soukromí není jen to, že nám nikdo nevidí do ložnice, říká Sodomák

Jako jeden z prvních vystoupil na Technologic Festivalu Milan Půlkrábek, známý zejména pod přezdívkou Sodomák, z Paralelní Polis. Mluvil zejména o změně světa díky internetu. „Chápeme, jak si zabezpečit soukromí ve fyzickém světě, ale tápeme v tom, jak to funguje v online světě,“ uvedl Půlkrábek na začátku svého vystoupení. 

Expert na kyberbezpečnost vnímá jako bezpečnostní prostředek také kryptoměny. „Soukromí není jen to, že nám nikdo nevidí do ložnice, ale i to, že nám nevidí do cloudu a co vlastníme,” vysvětlil. Za významný přelom považuje NFT, na které se v posledních měsících upoutala pozornost. „NFT posouvají vnímání majetku v online světě. NFT není to, že se můžete koukat na obrázek, ale potvrzení vlastnictví,“ myslí si Půlkrábek.

Mário Havel z Paralelní Polis mluvil o darknetu, bitcoinu a anonymitě na internetu. „Silkroad byl úspěšný byznys, prošlo ním asi miliarda dolarů a byl v zisku asi 80 milionů dolarů a to vše bylo v bitcoinech,“ popsal Havel jeden z prvních anonymizovaných online obchodů, tzv. darkmarketů, kde se platilo v bitcoinech a bylo na něm například možné zakoupit drogy. Jeho zakladatel byl odsouzen na dvojnásobné doživotí. 

Alternativní obchody jsou opředeny pověstí míst, kde si lze například obstarat dětskou pornografii nebo jiné nelegální služby. Havel je však popsal odlišně. „Darkmarkety se vyvinuly, v dnešní době mají silné samoregulace, tedy neprodávají například jedy nebo drogy. Nájemné vraždy tam není možné koupit, jsou to podvody s cílem vylákat z lidí peníze,“ uvedl Havel.