Růst úrokových sazeb pokračuje! Kdy můžeme očekávat strop?

Zdroj: Unplash.com

Posledního více než půl roku rostou úrokové sazby doslova raketovou rychlostí. Cena úvěrů tak postupně dosahuje svého historického maxima, čímž se snižuje i jejich dostupnost pro běžné klienty. Bohužel nic nenaznačuje tomu, že by se měla situace zlepšit a někteří ekonomové naopak varují před horšími časy. Na co bychom se měli připravit a kdy se růst úrokových sazeb konečně zastaví?

Sjednat si levný úvěr bude čím dál tím těžší

Pandemie koronaviru a pokračující válka na Ukrajině se odráží i na vývoji ekonomiky, která na tom není zrovna nejlépe. Největší zátěž představuje samozřejmě inflace, která se začala nejvíce projevovat v srpnu minulého roku. V té době se pohybovala okolo 4 %, což se v průběhu několika měsíců změnilo – aktuálně dosahuje hodnoty 12,7 %.

Na to musela reagovat i Česká národní banka (ČNB), jejímž úkolem je právě zkrocení inflace a udržení funkční ekonomiky. Její asi nejsilnější zbraní je navyšování základní úrokové sazby, kterou naposledy zvýšila v březnu o 0,5 %, tedy na 5 %. Tyto kroky vedou zejména ke zdražování cen úvěrů, a to hlavně u bankovních institucí.

Pro většinu klientů je tedy čím dál tím těžší najít půjčku, která by pro ně byla dostupná. Pokud se mezi ně řadíte i vy, není třeba hned zoufat. Výhodnější nabídky můžete najít například pomocí srovnávačů půjček, které mají obecně přístup k více datům, díky čemuž vám pomohou najít půjčku přesně podle vašich představ.

Využít můžete například portálu Hyperfinance.cz, který vám umožní snadné porovnání desítek nabídek na trhu. Najde pro vás totiž ty nejvýhodnější, z nichž můžete následně vybírat. Ve výsledku tak můžete ušetřit i tisíce korun měsíčně, pro které pak jistě najdete smysluplnější využití.

Česká národní banka počítá s dalším růstem sazeb

ČNB se právě kvůli razantnímu zvyšování úrokových sazeb stala v posledních měsících terčem kritiky. Podle některých odborníků a analytiků je toto jednání přemrštěné a spíše naší ekonomice škodí, než aby jí pomáhala. Matka všech bank si však stojí za svým a podle jejího guvernéra Jiřího Rusnoka plánuje i další navýšení.

K tomu by mohlo dojít již koncem května, a to v rozmezí od 0,25 do 0,5 % – není ale vyloučeno, že by mohla ČNB přistoupit i k většímu zvýšení. Vše se bude odvíjet především od situace ve světě, která má prozatím k deeskalaci daleko. Už teď je však jasné, že výše úrokových sazeb v tomto roce neklesne.

S kartami může pořádně zahrát i chování Ruska, které má stále eso v rukávu v podobě plynu. Pokud by totiž došlo k tomu, že by se rozhodlo uzavřít kohoutky a Evropu od plynu zcela odstřihnout, museli bychom se připravit na jednu z nejvyšších inflací v historii České republiky.

V takovém případě by mohla vzrůst až na 25 %, na což by ČNB určitě reagovalo dalším zvýšením sazeb za účelem stáhnutí peněz z oběhu. Podle optimističtějších předpovědí, které počítají s ukončením války na Ukrajině a uklidněním situace, by mohla inflace začít klesat již koncem roku. I přesto většina občanů pocítí rapidní růst cen téměř veškerého zboží a služeb.

Největší problém budou mít lidé se sjednáním hypotéky

Rostoucí úrokové sazby zasáhnou především zájemce o vlastní bydlení, pro které budou hypoteční úvěry méně dostupné. V průběhu několika měsíců totiž vzrostla průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů na 4,88 %, přičemž aktuálně je stále možné najít úvěry se sazbou okolo 4,5 %.

Odborníci předpokládají, že se růst úrokových sazeb nezastaví a do konce roku se vyšplhá až na hranici 6 %. Žadatele o hypotéku trápí i zpřísněné podmínky ze strany České národní banky, které vzešly v platnost začátkem letošního dubna. Podle nich budou muset pokrýt větší podíl z kupní ceny nemovitosti a disponovat také vyššími příjmy.

Problém budou mít i lidé, kteří budou potřebovat svoji hypotéku letos refinancovat, nebo změnit její fixaci. V takovém případě budou muset přistoupit na výrazně vyšší úrokové sazby, což jim může způsobit i potíže v oblasti jejich rodinného rozpočtu.

Pokud si tedy někdo sjednal hypotéku před čtyřmi lety, mohl dosáhnout na sazbu okolo 2 %. V současnosti by však museli kývnout na sazbu téměř 5 %, což by ve výsledku mohlo měsíční splátku navýšit i o několik tisíc korun. Většina klientů bank však nebude mít na vybranou a budou muset souhlasit i s těmito nevýhodnými podmínkami.