Rutinní úkoly převezmou technologie, říkají právní inovátoři roku

.

. Zdroj: Shutterstock

Běžnou práci advokátů a právníků ve velkých společnostech by mohly již v blízké budoucnosti nahradit technologie. Experti by byli třeba jen na nejnáročnější úkoly. Takovou budoucnost ukazují příběhy pětice výherců ocenění Deloitte Legal Disruptors Awards. 

Výherci druhého ročníku ocenění pro právní inovátory Deloitte Legal Disruptors Awards se stali Jan Klouda a Tereza Rychtaříková z Vodafone, Alžběta Krausová z Ústava státu a práva Akademie věd ČR, Naďa Matušíková z RWS Language Services a advokáti Josef Donát z Rowan Legal a Miroslava Kuklincová s týmem Eldison, který se specializuje na technologická řešení pro oblast práva. Pětici laureátů ocenění vybrala odborná porota z třinácti osobností a projektů, které se probojovaly na finální shortlist.

Rowan Legal v současosti používá například nástroje pro poloautomatizovanou přípravu smluv, inteligentní vyhledávání v dokumentech či automatizované nástroje pro překlady, které jsou v mnoha případech už přesnější než někteří překladatelé. „Bez inovací se tradiční výkon advokacie bude postupně utlumovat a kanceláře nedokážou držet krok se společností,“ říká Josef Donát. Kancelář kromě toho aktuálně vyvíjí také klientský portál a současně chce řadu interních nástrojů nabídnout klientům jako službu.

Advokacie postavená na technologii i práci s daty

Klíčové téma je pro Josefa Donáta také samotný management kanceláře, který je založen na datech. „Co nemohu změřit, nemohu zlepšit. Proto se zaměřujeme na práci s business intelligence, máme vlastní datový sklad a propracované reportovací nástroje. Snažíme se oprostit od emocí a rozhodovat se s ostatními partnery na základě faktů,“ dodává Donát.

Eldison kombinuje poskytování právních služeb s vývojem vlastních technologických produktů. „Naše hlavní téma a vize je vytvoření technologické platformy, která umožní společnostem samostatně řešit veškerou klíčovou právní agendu tak, aby se právníci mohli soustředit jen na aktivity s vysokou přidanou hodnotou,“ popisuje Miroslava Kuklincová. 

Právníci nejsou šamani

Úspěch v rámci ocenění Deloitte Legal Disruptors Awards slavili také právníci z telekomunikační firmy Vodafone, Jan Klouda, viceprezident pro právní záležitosti, řízení rizik a korporátní bezpečnost, a Tereza Rychtaříková, vedoucí právního oddělení. „Jako právník hledám osvědčené i nové cesty k byznysovým cílům. Technologická inovace ale vyžaduje právní inovaci. Bohužel je české soudnictví všechno, jenom ne flexibilní v chápání technologických a byznysových souvislostí,“ otevírá Jan Klouda klíčové témat

Dobrý byznys potřebuje podle Jana Kloudy prostor k rozvoji. „Při řízení rizik, včetně právních, proto razím přístup vyrazit i s rizikem a za pochodu řešit problémy a ladit preventivní a nápravná opatření,“ dodává. Jeko kolegyně Tereza Rychtaříková jako zásadní vnímá snahu překládat „právničinu“ do normální řeči. „Někdy mi připadá, že to není úplně standardní přístup u právníků. Spíše se někdy tváříme jako šamani, kteří dělají svá tajná kouzla tak, aby jim nikdo jiný nerozuměl,“ přibližuje.

Datově podložená právní praxe

Další z výherců ocenění, Naďa Matušíková ze společnosti RWS Language Services poskytující právní služby spojené s duševním vlastnictvím, je lídryní automatizace a zefektivnění smluv pro stovky zákazníků, tisíce dodavatelů a desetitisíce freelancerů. „Pro většinu mých kolegů bylo právní oddělení nutným zlem a překážkou v získání nového byznysu. To se snažím měnit díky implementaci inovativních a user-friendly řešení,“ říká Matušíková s tím, že je pro ni důležité, aby byla schopna jako právnička dobře zpracovávat dostupná data. Budoucnost vidí v nasazení umělé inteligence.

Právě umělá inteligence je zásadním profesním tématem poslední z oceněných právních inovátorů, Alžbětu Krausovou z Ústavu státu a práva Akademie věd, která vyvíjí aplikace založené na umělé inteligenci, které budou uživatelům do budoucna pomáhat chránit vlastní soukromí na internetu. „Třeba tím, že za ně budou číst zásady pro ochranu osobních údajů, automaticky nastavovat cookies podle preferencí uživatele nebo pomohou identifikovat skrytou reklamu. Jde o unikátní přístup, který kombinuje přístupy z více vědních disciplín a v budoucnu zdarma nabídne občanům České republiky nástroj pro jednoduché vykonávání práv v online prostředí,“ říká Alžběta.