Stravovací paušál rozděluje vládní koalici

Závodní jídelna, ilustrační foto.

Závodní jídelna, ilustrační foto. Zdroj: Edenred CZ

Téma stravovacího paušálu vyvolává rozporuplné reakce. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) bude pro jeho prosazení zřejmě muset hledat spojence mimo vládní koalici. 

Už v minulosti se proti stravovacímu paušálu vyslovil například poslanec za ČSSD Václav Votava. Teď se s nesouhlasem proti navrhované podobě přidal jeho kolega Petr Dolínek. „Zatímco v Londýně se vláda v létě rozhodla jídlo v restauracích dotovat, u nás tímto krokem poptávku naopak přiškrtíme,“ říká. „Pokud restaurace nebudou mít dostatek zákazníků, tak jich spousta i po ukončení současných opatření nepřežije. Uvědomme si přitom, že zdaleka nejde jen o budoucnost podnikatelů v pohostinství, jde o sektor, který zaměstnává zhruba 100 tisíc lidí,“ zdůrazňuje Dolínek v očekávání toho, že faktické omezení možná až zrušení stravenkového systému, jak ho známe dnes, dopadne na všechny. Kriticky se k návrhu staví i poslanci vládu tolerující KSČM.

Určitým kompromisem by podle kritiků paušálu včetně Dolínka, který v tomto duchu podal pozměňovací návrh, mohlo být přijetí úprav, které chtějí, aby paušál byl více účelový. Tedy, aby musel být použit na jídlo v restauraci či nákup potravin. Tuto změnu proti stanovisku ministerstva financí podporuje i poslanec za ANO Jan Řehounek. Paušál jako takový vítá. „Mám tam ale jedno velké ale – návrh je neúčelový, tedy neváže tyto pro zaměstnavatele nezdaněné peníze na použití pro jídlo a pití. A to už se mi nelíbí,“ říká. 

„Pokud dají zákonodárci našemu návrhu zelenou, budou si moci daňově zvýhodněné stravování konečně dovolit i malé firmy,“ říká ke svému návrhu ministryně financí Alena Schillerová. Podporu stravenkovému paušálu dále vyjadřují například i menší prodejny potravin. „Pokud místo stravenek dostaneme peníze, jíst rozhodně nepřestaneme. Poukázky na oděvy taky nedostáváme, ale nazí přitom nechodíme,“ podotýká Schillerová k jednomu z argumentů provozovatelů stravenek, kteří mají ze zavedení paušálu obavy a mluví o ohrožení jejich byznysu.

Bitva o daňový balíček, který i stravovací paušál obsahuje, je ve finále, tedy třetím čtení ve sněmovně. Témat, která drolí vládní koalici a její podporovatele z řad KSČM, je v dané oblasti nicméně víc. Debata je také třeba nad parametry danění práce a superhrubé mzdy.

Autor je spolupracovníkem redakce.