Tandemový seskok: Jaké je to letět k zemi rychlostí 200 km/h?

Zdroj: Adrop

Adrenalinové zážitky jsou dostupnější než kdy dřív. Mezi ty nejoblíbenější patří bez debat tandemový seskok padákem. Během něho se vám vyplaví do krve adrenalin a pořádná dávka endorfinů. Postarají se o to, že pocítíte euforii ještě dlouho po přistání. Ale pěkně popořadě.

Skok do historie

Zatímco dneska seskok padákem můžete absolvovat na řadě letišť napříč celou Českou republikou i na mnoha místech v zahraničí, ještě před pár lety tomu tak nebylo. Různé pokusy o sestrojení padáku byste našli napříč historií v řadě zemí. První zaznamenaný, a hlavně také úspěšný, seskok proběhl ovšem až roku 1783. Tehdy Francouz Louis-Sebastien Lenormand seskočil z věže observatoře.

Padáky poté sloužily jako záchrana vzduchoplavců. Později je využili i piloti bojových letounů. Až s koncem války se ze skákání stala zábava, ne jen prostředek záchrany života. V této době ale bylo skákání padákem výsadou jen několika sportovních parašutistů.

Teprve v roce 1977 proběhl první tandemový seskok padákem. Dal vzniknout této oblíbené disciplíně, díky které si dnes můžete vyzkoušet volný pád i bez jakýchkoli předchozích zkušeností.

Adrop

Vyberte letiště a začněte se těšit

Chcete vyzkoušet seskok padákem nad Prahou, Libercem nebo třeba Ostravou? Najděte si místo, které chcete vidět z ptačí perspektivy a vydejte se na letiště. Tam na vás bude čekat zkušený instruktor se stovkami naskákaných hodin. Nejprve vysvětlí, co a jak, a pak už vám zapůjčí kombinézu a ochranné brýle, aby vás při volném pádu 200 km/h neofouklo.

Ze 4, nebo 6 kilometrů?

Klasické seskoky padákem probíhají z výšky 4 000 metrů a nabízí volný pád okolo minuty čistého času. Najdou se ale i srdcaři, pro které je minuta málo. Není nic jednoduššího, než si zajet do Plzně nebo Klatov, vyskočit z výšky 6 000 metrů a vychutnat si nejdelší volný pád, který na našem území můžete vůbec zažít.

Ve výšce nad 4 km je ale už vzduch tak řídký, že je potřeba kyslík dodávat přístrojem. Pokud tedy skáčete prvně, jsou 4 km víc než dost. Přeci jen, čím výš poletíte, tím delší doba k vystoupání je potřeba a tím víc vám začnou pracovat nervy.

Adrop

Letadlem vzhůru, volným pádem k zemi

Až nastoupíte do letadla, dojde vám, že cesta zpět je možná jen zkratkou, na kterou se vydáte volným pádem. Naštěstí máte celou dobu po boku instruktora, který je na trochu toho stresování zvyklý. Stačí pár dobře mířených vtípků a obavy jsou tatam. Dobrá zpráva je, že instruktor má stejný zájem na tom, aby se dostal na zem vcelku. Během letu, který trvá okolo 20–30 minut, je dost času na kochání okolím a také na to, aby si vás k sobě stihl instruktor dobře navázat. Jakmile naberete dostatečnou výšku, čekáte společně na signál, po kterém vyletíte tak rychle, že nebudete mít čas na rozmyšlenou.

Adrenalinová jízda a pohodový dolet

Podle výšky seskoku vás čeká 60 až 90 sekund volného pádu, během kterého naberete rychlost okolo 200 km/h. Odpor vzduchu se postará o to, že si budete připadat, jako byste se vznášeli. Ale hluk okolo vás vám dá jasně najevo, jak rychle fičíte. V nějakých 1 500 metrech následuje otevření padáku a pomalý dolet zpět na letiště. Najednou se rozhostí ticho a svět jako by se zastavil. Na obdivování krajiny z ptačí perspektivy budete mít okolo 10 minut. Pak už instruktor ukáže svůj um a bezpečně s vámi přistane.

Tak kde si skočíte jako první?