Trhy si i letos vysoké ceny podrží, nebo je dokonce navýší, říká ředitel společnosti XTB David Šnajdr

David Šnajdr, ředitel společnosti XTB, která se specializuje na obchodování na finančních trzích

David Šnajdr, ředitel společnosti XTB, která se specializuje na obchodování na finančních trzích Zdroj: XTB

Celý svět letos očekává, že po masivním nasazení vakcín se podaří stabilizovat ekonomiku. „Trhy si vysoké ceny podrží. Nebo mohou ceny dokonce ještě navýšit. Pokud se ale něčeho obávám, je to zvýšená inflace,” říká k perspektivám roku 2021 David Šnajdr, ředitel společnosti XTB, která se specializuje na obchodování na měnovém trhu.

I když celý loňský rok probíhala koronavirová pandemie, akciové trhy se zejména díky Americe držely hodně vysoko. Neovlivnily je ani americké prezidentské volby, přestože se to očekávalo. Co bylo důvodem tohoto vývoje?

Vysoké ocenění akcií má rozhodně co dočinění s kombinací měnové a fiskální politiky. Budeme-li se bavit o situaci v USA, tak historicky nejvyšší rozpočtové deficity, rozdávaní peněz domácnostem a vysoké podpory v nezaměstnanosti umožnily nepracujícím lidem překlenout složité období bez příjmu. Nízké sazby a nákupy korporátních dluhopisů ze strany centrálních bank ve světě pak umožnily řadě firem financovat se za velmi výhodných podmínek, i když třeba poptávka po jejich produktu a službách kolabovala. Trh se totiž dívá dopředu a vysoká cena akcií signalizuje, že investoři očekávají návrat k normálu, byť s výrazně vyšším zadlužením vlád a soukromého sektoru.

Nevytvořila se ale na akciových trzích bublina, která může splasknout? Myslím velmi vysokou cenu technologických titulů jako je Amazon, Microsoft, Facebook, Apple nebo Tesla.

Společnosti jako Microsoft, Amazon, Google nebo Apple jsou sice historicky dražší, zároveň jsou to ale firmy, které mají globální dosah, dominantní postavení na trhu a generují obří objemy hotovosti. Pak máme Teslu, AirBnb, DoorDash, Snowflaky a další, které sice mohou být zajímavým růstovým byznysem, jenže jejich valuace jsou vzhledem k penězům, které generují, astronomické. Trh si výrazně připlácí za růst. Na druhé straně v tradičních odvětvích stále existuje řada společností, které tolik nerostou, ovšem jejich valuace jsou relativně příznivé.

Bylo by vzhledem k situaci v současnosti dobré investovat do firem, které vyrábějí vakcíny proti koronaviru či různé zdravotní pomůcky?

V investování se často říká „buy the rumour, sell the news“. Na nákup společností produkujících vakcíny byl správný čas minulý rok. Nyní je tento fundament již dávno plně započten v ceně. To samozřejmě neznamená, že řada farmaceutických společností nemůže i nadále růst. Tahounem jejich případného růstu ale pravděpodobně bude jejich tradiční byznys.

V minulých týdnech se na trzích odehrály pozoruhodné události. Retailoví investoři z Redditu pokračovali v hrátkách s akciemi některých malých amerických společností, důsledky však zasáhly globální akciový trh. Navíc se to opakovalo i v případě stříbra. Co to pro trhy znamená?

Na trhu je mnoho spekulativního kapitálu. Někteří lidé sice kvůli covidu čelí existenčním problémům, řada dalších ale stále naplno pracuje a rostou jim úspory, protože nejezdí na dovolené, nechodí do restaurací a podobně. Ti se rozhodli úspory investovat a často i silně spekulativně. Sazby jsou navíc na nule a centrální banky vysílají jasný signál, že trhy padnout nenechají. Nedivím se proto tomu, že na trzích panuje spekulativní horečka a nepřekvapilo by mě, kdyby i nadále pokračovala.   

Loni take poskočily nahoru ceny kryptoměn, držela se i výnosnost nemovitostních fondů, naopak dluhopisy jsou i v záporných číslech. Jak za této situace mají investoři diverzifikovat své portfolio?

Asymetrických aktiv je dnes velmi málo. Dřív to byly dluhopisy. Ty už díky rekordně nízkým sazbám budou plnit roli diverzifikace jen velmi obtížně. Z tradičních aktiv proto může jako diverzifikace posloužit možná zlato a z nových aktiv pak vámi vzpomínané kryptoměny. Zejména v případě, že se v budoucnu dočkáme zvýšené inflace.    

Jaké jsou tedy investiční výhledy a trendy pro rok 2021?

Uvědomuji si, že jsou valuace na trzích vládami a centrálními bankami silně podpírány, ale zatím nevidím cestu, jak tuto podporu v nejbližší době efektivně odstranit tak, aby trhy okamžitě nezkolabovaly. Při vědomí všech rizik, které tato situace představuje, se obávám, že trhy nebudou mít příliš na výběr a vysoké ceny budou nuceny podržet či dokonce ještě navýšit. Obávám se do budoucna i zvýšené inflace, která může prohloubit rozdíl mezi nominálním a reálným růstem.

Situace ve světě i v České republice byla loni velmi turbulentní. Jaké má XTB za rok 2020 obchodní výsledky?

Výsledky loňského roku jsou logicky silně ovlivněny situací kolem onemocnění covid-19. V našem případě ale budou zveřejněné výsledky indikovat velmi vysoký nárůst ve všech sledovaných metrikách. Velký počet lidí začal vyhledávat tržní příležitosti, které vysoká fluktuace na trzích umožnila. V roce 2020 dosáhlo XTB nejvyšší provozní zisk v historii firmy, bylo to 178,3 milionu euro, což je ve srovnání s rokem 2019 nárůst až o 233,4 procenta. Dále jsme dosáhli nejvyššího čistého zisku. Ten představoval 89,9 milionu eur. To byl nárůst o 597,4 procenta. A EBIT je 115,4 milionu euro, tedy meziroční růst o 689,3 procenta. XTB také získalo rekordní počet nových klientů, 112 000. Představuje to nárůst o 206,5 procenta oproti roku 2019. Skupina celkově překonala hranici čtvrt milionu klientů. Loňský rok byl opravdu historickým úspěchem.

Kolik klientů máte v České republice?

V Česku obsluhujeme již desítky tisíc klientů. Abychom zvládali takové množství, je naprosto nezbytné používat špičkové technologie, ať už se jedná o aplikace k obchodovaní nebo komunikační technologie.

Když hovoříte o komunikaci s klienty, jakou roli v jejich získávání hraje vaše mobilní aplikace xStation 5?

Mobilní aplikace hrají obecně v investování čím dál větší roli a tento trend bude bezpochyby pokračovat. Potvrzují to i naše rostoucí statistiky pokynů z mobilních aplikací. V tuto chvíli přijímáme asi 40 procent transakcí právě z mobilní aplikace xStation, kde se dá vybrat z více než 4500 trhů CFD včetně Forexu, kryptoměn, akciových indexů, komodit, akcií a ETF z celého světa.

Dá se aplikace ještě dál vylepšovat?

Samozřejmě, to je nikdy nekončící proces. Naše oddělení pro výzkum a vývoj neustále zpracovává produktové záměry, ale i celou řadu podnětů od našich klientů, které považujeme za nejcennější zdroj informací. Veškerá vylepšení děláme při zachování jednoduchosti ovládání, aby opravdu každý intuitivně věděl, jak s aplikací pracovat.

Pořádáte také online konference, za současné situace je to přirozené a obvyklé. Jaký mají ohlas? A budete v nich pokračovat?

Loni na podzim jsme zorganizovali Online investiční konferenci, která díky zajímavému programu a zvučným jménům odborníků z České republiky a Slovenska přilákala přes 3600 zájemců a další tisíce následně projevily zájem o záznamy z konference. Tímto způsobem jsme schopni možným investorům poskytnout bohaté informace během relativně krátkého času. I v tomto roce tedy plánujeme podobné akce opakovat a již nyní mohu prozradit, že naše další velká online konference se uskuteční v druhé polovině března.