Z Prahy zmizí kontejnery na nápojové kartony. Půjde je vhazovat do nádob na plasty

Kontejnery tříděného odpadu

Kontejnery tříděného odpadu Zdroj: Pražské služby

Během několika příštích měsíců budou z pražských ulic postupně staženy kontejnery a další nádoby na sběr nápojových kartonů. Obaly tetrapak a další podobné budou moci obyvatelé možné nově vhazovat do žlutých kontejnerů určených na plasty.

Hlavní město vede k této změně hned několik důvodů. Sběr samotných nápojových kartonů je velmi nákladný, ročně stojí hlavní město kolem 22 milionů korun a obsah nádob je ve většině případů znečištěn příměsí jiných odpadů, skutečný podíl nápojových kartonů se pohybuje pouze okolo 50 procent původního množství. Proto se město rozhodlo, že umožní nápojové kartony vhazovat do kontejnerů na plasty.

Sběr odpadů z nápojových kartonů se v posledních letech v Česku rozšiřuje. Podle dat z roku 2014 se v České republice zrecyklovalo 21 procent nápojových kartonů uvedených na trh.

Nápojové kartony jsou tvořeny přibližně ze tří čtvrtin z celulózy vyrobené ze dřeva – tedy z obnovitelného přírodního zdroje – a jedná se o jeden z nejekologičtějších obalů. Dle odborných studií je díky použití nápojových kartonů jako obalů pro trvanlivé potraviny možné snížit produkci skleníkových plynů až o 60 procent ve srovnání se sklenicí, o 54 procent v porovnání s plechovkou a o 36 procent ve srovnání s plastovými sáčky na trvanlivé potraviny. Použité nápojové kartony jsou ceněnou surovinou pro další zpracování v papírnách.

Češi patří ve třídění odpadu k evropské špičce. Dle údajů Evropské unie se řadíme na šesté místo. Podle některých statistik třídí odpad 72 procent obyvatel České republiky. Ročně se vytřídí přes 700 tisíc tun odpadu a recyklací se každoročně zachrání zhruba 25 kilometrů čtverečních přírody.