Ekonomický růst Číny ve druhém čtvrtletí mírně zrychlil na 7,5 procenta

Čína, Peking

Čína, Peking Zdroj: Bon Adrien, Flickr, CC BY 2.0

Tempo růstu čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí mírně zrychlilo. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 7,5 procenta po růstu o 7,4 procenta v prvních třech měsících roku. Zpráva poskytuje naději, že nedávná stimulační opatření vlády fungují a hospodářství oživuje. Čína je druhou největší ekonomikou světa.

Údaj překonal i očekávání analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří předpokládali, že růst zůstane na 7,4 procenta. V prvním čtvrtletí rostla ekonomika nejpomaleji od třetího čtvrtletí 2012.

Komunističtí lídři se snaží přesměrovat Čínu k růstu vycházejícího z domácí spotřeby místo obchodu a investic. Náhlé zpomalení na počátku roku však vyvolalo obavy z politicky nebezpečné ztráty pracovních míst a přimělo vládu oznámit řadu stimulačních opatření. Část ekonomů se domnívá, že čínská ekonomika bude potřebovat další podporu i v nadcházejících měsících, aby si oživení udržela.

Čínský premiér Li Kche-čchiang již minulý týden uvedl, že čínská ekonomika sice ve druhém čtvrtletí rostla rychleji, než na začátku roku, stále však budou nutná další umírněná opatření na její podporu. Cílem vlády je, aby čínská ekonomika v celém letošním roce stoupla o 7,5 procenta.

„Hospodářské oživení je dost závislé na vládní podpoře. Vláda si tak podle mého názoru může vybrat, zda bude tolerovat pomalejší růst, nebo zda poskytne ekonomice další podporu, aby dosáhla svého růstového cíle,“ uvedl analytik Čchang-ťien ze společnosti Barclays Capital.

Čínská vláda dnes rovněž oznámila, že během prvního pololetí vzniklo v čínských městech 7,4 milionu nových pracovních příležitostí. Z venkova se během tohoto období přesunuly do měst za prací zhruba tři miliony Číňanů. „Hospodářský růst byl v prvním pololetí stabilní. Tvorba pracovních míst byla rovněž stabilní,“ uvedl mluvčí vlády.

Statistický úřad upozornil, že spotřeba se v prvním pololetí na růstu čínského HDP podílela o něco větší měrou než investice, což odpovídá vládním plánům na transformaci ekonomiky.