Ekonomiky Německa a Francie mírně rostly, Rusko brzdí sankce i levná ropa

Továrna Volkswagenu

Továrna Volkswagenu Zdroj: ctk/AP

Francouzská ekonomika stoupla ve třetím čtvrtletí o 0,3 procenta v porovnání s předchozím kvartálem, Německo se těsně vyhnulo recesi. Rostlo o desetinu procenta. Naopak ekonomika v Rusku zpomalila růst na 0,7 procent a tamní vláda letos očekává další zvolnění letošního celoročního růstu hrubého domácího produktu na 0,5 procenta.

Francie je druhou největší ekonomikou v eurozóně po Německu. Vláda v Paříži odhaduje, že v celém letošním roce domácí ekonomika stoupne o 0,4 procenta. Ministr financí Michel Sapin v prohlášení podle agentury AFP uvedl, že vládní odhad letošního celoročního růstu je „potvrzen“. Ekonomická aktivita však zůstává nadále „velmi slabá“.

Vývoj francouzského růstu HDP


Německá ekonomika se ve třetím čtvrtletí zřejmě těsně vyhnula recesi. Hrubý domácí produkt se za tři měsíce do září zvýšil podle prvních odhadů o 0,1 procenta po poklesu v předešlém kvartálu. Německo má v eurozóně největší ekonomiku, na které je mimo jiné závislá i řada česká firem.

Lokomotiva hospodářského růstu se nekoná

Tamní průmysl a evropští partneři Německa vyvíjejí tlak na vládu kancléřky Angely Merkelové, aby zvýšila veřejné investice, a pokusila se tak podpořit domácí i širší evropskou ekonomiku a rozpadající se domácí infrastrukturu. Podle ekonoma společnosti Nordea Holgera Sandteho znějí tyto požadavky rozumně s ohledem na data, podle kterých Německo poroste příští rok o zhruba jedno procento. „O lokomotivě hospodářského růstu už nemůže být řeč,“ řekl.

Vývoj německého růstu HDP


Statistický úřad dnes zároveň upravil údaje o vývoji ekonomiky za druhé čtvrtletí. Propad podle nových dat nebyl tak výrazný; hrubý domácí produkt Německa se snížil o 0,1 procenta. Původní data hovořila o poklesu o 0,2 procenta.

Výsledek předčil očekávání

V meziročním srovnání stoupla německá ekonomika za tři měsíce do září předběžně o 1,2 procenta, a zrychlila tak tempo růstu z jednoho procenta ve druhém čtvrtletí. Výsledek je lepší než očekávání analytiků oslovených agenturou Reuters, kteří předpokládali, že meziročně bude ekonomika stagnovat.

Rusko může spadnout do recese
Meziroční tempo růstu ruské ekonomiky se ve třetím čtvrtletí dál mírně zpomalilo na 0,7 procenta z 0,8 procenta ve druhém čtvrtletí a z úrovně 0,9 procenta na počátku roku. V dnešních předběžných údajích to uvedl statistický úřad Ruské federace. Ruská ekonomika je pod tlakem sankcí, které na Moskvu uvalil Západ kvůli ukrajinské krizi.
Ekonomové oslovení agenturou Reuters čekají v příštích čtvrtletích přesun HDP do záporných čísel. Ve čtvrtém čtvrtletí odhadují snížení o 0,6 procenta a mírný pokles by mělo Rusko zažít i v prvním pololetí. Vedle sankcí, které přispívají k propadu zahraničních investic, ekonomiku podle nich srazí do recese zpřísněná měnová politika a prudký pokles světových cen ropy.