Amazon, Pepsi či Ikea. Velcí hráči tajně danili v Lucembursku

Amazon Web Services, San Francisco.

Amazon Web Services, San Francisco. Zdroj: Jan Sedlak

Až 340 nadnárodních firem uzavřelo s Lucemburskem tajné dohody, aby mohly platit nižší daně. Vyplývá to z dokumentů, které získalo Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ) se sídlem ve Washingtonu. Mezi podniky, které takové dohody uzavřely, je například Apple, Amazon, Ikea, Pepsi či Axa.

Tyto dohody z let 2002 až 2010 představují ztráty v objemu miliard eur pro země, v nichž tyto podniky vytvářejí zisk, uvádí ICIJ a její partnerská média jako je francouzský deník Le Monde, britský list The Guardian nebo německý Süddeutsche Zeitung.

ICIJ se v rámci bezprecedentního šestiměsíčního vyšetřování nazvaném Luxembourg Leaks, zkráceně LuxLeaks, dostala ke 28 000 stránkám o daňových dispozicích.

Dokumenty podle organizace ukazují, jak velké firmy využívají Lucemburska a jeho volnějších daňových zákonů i nedostatků v mezinárodních pravidlech k transferům zisků do Lucemburska. Tam pak jejich zisky nejsou vůbec nebo jen málo zdaněny.

Evropská komise dohody vyšetřuje

Mluvčí Evropské komise Margaritas Schinas uvedl, že komise daňové dohody Lucemburska s nadnárodními firmami už vyšetřuje pro možné porušení hospodářské soutěže a státní pomoc, která není v souladu s pravidly Evropské unie. Není to navíc jediná země, kterou komise podobným způsobem vyšetřuje.

Mluvčí Schinas dnes připomněl, že tato vyšetřování otevřel někdejší komisař Joaquín Almunía, který je předal nové dánské komisaře Margrethe Vestagerové. Ta prý je už v kontaktu s lucemburskou vládou

Vývoj korporátní daňové sazby v Lucembursku:


„Lucembursko uchovává své daňové smlouvy v tajnosti, nesděluje to svým evropským partnerům, přestože od těchto mezinárodních firem ví, že jejich strategií je vyhnout se daním,“ uvedl Le Monde. Firmy potom podle listu otevírají v Lucembursku pobočky, holdingy i své centrály.

Prekérní situace Jeana-Claudea Junckera
Odhalení by mohla být problémem pro nového šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, který byl lucemburským premiérem 19 let a jehož komise se funkce ujala ani ne před týdnem. Jeho mluvčí dnes prohlásil, že předseda komise do vyšetřování zasahovat nebude. Poslanci Evropského parlamentu už kvůli případu žádají od komise a jejího šéfa vysvětlení situace a sdělení, jaká opatření komise rychle přijme, aby daňovým únikům zamezila.

Lucemburský ministr financí Pierre Gramegna v říjnu obhajoval uzavírání podobných smluv, je to podle něj součástí tradic této země. „Zachování určité zákonné soutěživosti mezi státy v daňové oblasti je nezbytné,“ věří ministr.