Americké banky krátí rizikové operace

Citigroup (ilustrační foto)

Citigroup (ilustrační foto)

Americké banky mají držení alternativních investic přísně omezeno novou regulací, takzvaným Volckerovým pravidlem. Finanční ústavy se proto začaly těchto rizikových investic ve velkém zbavovat.

Citigroup, třetí největší americká banka, v srpnu vyprodala investice v private equity, tedy soukromého kapitálu, a hedgeových fondech v hodnotě šesti miliard dolarů. Minulý týden prodala za nezveřejněnou cenu fond Citi Venture Capital International se 4,3 miliardy dolarů ve správě společnosti Rohatyn Group, vedené Nickem Rohatynem, synem významného finančníka Felixe Rohatyna. Začátkem srpna se banka zbavila celého hedgeového fondu investujícího do rozvíjejících se trhů s 1,9 miliardy dolarů ve správě. Získali ho jeho manažeři.

Citigroup přitom kdysi bývala významným hráčem na poli takzvaných alternativních investic, jako jsou private equity či hedgeové fondy. Z těchto oblastí vzešel Vikram Pandit, dnešní generální ředitel banky, či Jacob Lew, současný americký ministr financí.

Vývoj akcií Citigroup a J&TVývoj akcií Citigroup a J&T

Ještě v únoru loňského roku spravovala Citigroup ve své divizi Citi Capital Advisors investice v hedgeových fondech a private equity za 18,6 miliardy dolarů, informoval o tom tehdy deník Wall Street Journal (WSJ). Nyní tato divize spravuje jen jeden fond – Metalmark Capital – s aktivy za 2,5 miliardy dolarů. Podle informací deníku WSJ se ho snaží prodat jeho manažerům.

Citigroup však není zdaleka sama. V červnu prodala JP Morgan Chase fond One Equity Partners s 4,5 miliardy dolarů ve správě managementu fondu.

Bank of America se zbavila private equity fondů se 6,4 miliardy dolarů ve správě již v letech 2010 a 2011. Volckerovo pravidlo nutí zvažovat zeštíhlení private equity portfolia také banku Goldman Sachs.