Americké fondy znovuobjevily Evropu, opět půjčují bankám

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Zámořské peněžní fondy oprašují starý dobrý byznys. Ve velkém půjčují evropským bankám. Jen během prvních dvou měsíců letošního roku poslaly fondy na starý kontinent kolem 150 miliard dolarů krátkodobých půjček. Jejich angažovanost v Evropě se tak zvýšila na nejvyšší úroveň od kulminace dluhové krize na podzim roku 2011. Hovoří o tom data agentury Moody’s v analýze věnované investicím amerických fondů.

Zatímco ke konci loňského roku končila v Evropě jen čtvrtina horkého kapitálu z Ameriky, momentálně drží zámořští fondoví manažeři v půjčkách evropským bankám 31 procent veškerých svých investic. To odpovídá částce převyšující 800 miliard dolarů. Fondy letos v nebývalém měřítku přeskupují své investice, zvýšené sázky na Evropu fondy částečně financují stahováním peněz z Austrálie a Japonska, kde od počátku roku uzavřely takřka deset procent svých investic.

„Jde o největší projev důvěry amerických peněžních trhů v evropské banky od roku 2011, kdy zde fondy masivně redukovaly své pozice. Kapitál věří v hospodářské oživení regionu,“ uvádí úvěrová analytička Moody’s Vanessa Robertová.
Opadl i někdejší strach fondů ponechat peníze v Evropě delší dobu. Zatímco ještě v roce 2012 byly ochotny půjčit kapitál přes Atlantik v průměru jen na dva dny, na počátku března letošního roku byly úvěrové kontrakty nejčastěji sjednávány na dobu kolem dvaceti dnů. Fondy však nadále důvěřují Evropě o poznání méně než před krizí. V roce 2007 mířilo do Evropy z každé stodolarovky investované zámořskými fondy 40 dolarů, dnes je to o devět dolarů méně.

Horký kapitál se do Evropy letos vrací po výpadku v závěru loňského roku. Tehdy fondům udělala čáru přes rozpočet Evropská centrální banka, která v listopadu snížila svou klíčovou úrokovou sazbu na 0,25 procenta, a srazila tak fondům výnosy z půjček. Výsledkem byl krátkodobý propad financování z Ameriky na roční minimum. Poté, co klesly výnosy z půjček australským, kanadským a japonským bankám, začala se eurozóna peněžním fondům jevit letos opět atraktivněji.