Američtí bankéři nechtějí audit centrální banky

Dolary (ilustrační foto)

Dolary (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Američtí komerční bankéři jsou připraveni bránit svého vlastního regulátora proti požadavkům na větší transparentnost. Vyplývá to ze zprávy agentury Reuters, která se věnovala reakcím bankéřů na návrh zákona, jenž by Fed, americkou „centrální banku“, podrobil povinným pravidelným auditům.

Autorem návrhu je republikánský senátor ze státu Kentucky a pravděpodobný uchazeč o prezidentskou kandidaturu Rand Paul, dlouholetý odpůrce centrálního bankovnictví obecně a Fedu zvlášť. Pikantní příchuť jeho snaze dodává skutečnost, že podobný návrh již loni vyšel ze Sněmovny reprezentantů, dolní komory Kongresu, a senátní výbor pro bankovnictví se jím začne zabývat v nejbližší době. Předpokládá se proto, že Paul chce podání návrhu především využít k budování politického profilu v nadcházejících primárkách, byť se neočekává, že by kandidátskou nominaci skutečně získal.

Zákon by znamenal, že by hospodaření Fedu bylo pod větší kontrolou Kongresu, než je tomu dosud. Kritici návrhu však tvrdí, že by to zároveň znamenalo potenciální zesílení nežádoucího politického tlaku na centrální banku.

Mocní odpůrci

Přehled, jejž agentura Reuters provedla mezi 24 skupinami amerických bank, naznačuje, že čtyři z nich jsou aktivně proti návrhu zákona již dnes. Dalších nejméně pět se k jejich odporu přidá, pokud by Paulův zákon senátem prošel. (Kromě toho má Paul proti sobě samozřejmě Fed samotný - organizaci s nepřehlednou vlastnickou strukturou, která v posledních letech vydělává téměř 80 miliard dolarů ročně.)

Například Ohio Bankers League pošle tento týden do Washingtonu více než osmdesátičlennou delegaci za účelem lobbování proti Paulovu zákonu. „Domníváme se, že současný systém funguje dobře a je časem prověřený, zatímco proti politickému ovlivňování práce Fedu existuje mnoho různých dobrých argumentů,“ řekl Reuters šéf ohijské skupiny Bob Lameier.

Aktivita bankéřů může souviset se skutečností, že centrální banka je mezi republikány populárnější než mezi demokraty. Od letošního ledna přitom republikáni mají - poprvé od roku 1996 - pod kontrolou obě komory Kongresu.