Babiš chce kvůli daňovým zločinům zavést centrální registr účtů

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

V Česku by měl vzniknout centrální registr účtů kvůli potírání daňové kriminality. Bude zřízen u České národní banky. Oznámil to ministr financí Andrej Babiš po jednání s šéfem vnitra Milanem Chovancem. Registr bude upravený zákonem, který chce Babiš předložit vládě. Na konkrétních případech by také měli pracovat specialisté v týmech podobných Kobře, která působí na Slovensku.

„Centrální registr účtů byl zadán špatně. Byla to takzvaná decentralizovaná verze bez toho, aby jí supervizovala ČNB,“ prohlásil Chovanec. Podle Babiše tak při vyšetřování podvodu musejí nejprve úředníci oslovit desítky bank a na odpovědi čekat, což by měl právě centrální registr změnit.

Česká národní banka sdělila, že v tuto chvíli se k návrhu nemůže bez znalosti detailních parametrů blíže vyjadřovat. „V minulosti se ČNB k návrhům projektů na zřízení centrálního registru bankovních účtů, které se objevovaly v předchozích letech, vyjadřovala zdrženlivě a měla řadu připomínek,“ uvedl mluvčí banky Marek Petruš.

Podle České bankovní asociace by registr zvýšil riziko zneužití dat klientů a navíc by jeho zřízení i provoz byly nákladnější než již dnes bankami využívaný systém výměny informací. Ten využívá dotazů přes datové schránky a banky přes něj reagují v řádu hodin.

Banky přes něj posílají údaje například exekutorům, v rámci resortu ministerstva financí celním a finančním úřadům a zkušebně také Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Podvod trestný už v přípravě

Ministři také ustanovili pracovní skupinu, která bude mít na starost přípravu změny trestního zákoníku ohledně finančních deliktů. „Některé daňové podvody budou trestné už v přípravě,“ řekl Chovanec. Podle něj to policii například umožní nasazení operativní techniky hned na začátku závažných daňových úniků nebo podvodů.

Od 1. září také chtějí mít ministři podepsanou koordinační dohodu, která zajistí efektivnější spolupráci obou resortů. „Není to odklon od finanční policie, je to efektivní způsob, jak zabránit rozsáhlé trestné činnosti,“ uvedl Chovanec.

Babiš dodal, že na jednotlivých případech, u kterých vznikne podezření z finanční kriminality, budou pracovat týmy podobné skupině Kobra působící na Slovensku. Podle Babiše to v Česku bude setkání odborníků z ministerstva financí, kriminalistů a celníků „u jednoho stolu“, které již funguje nyní. Po uzavření koordinační dohody by však podle ministra měla být spolupráce užší.

Česká Kobra nad 150 milionů

Chovanec k tomu doplnil, že by se „česká Kobra“ měla zabývat podvody se škodou přes 150 milionů korun. Pokud se útvar osvědčí, mohlo by v něm působit až 30 lidí. „Podle specialistů na obou stranách je v současné době lepší jít touto cestou,“ doplnil Chovanec.

Podle něj bude tento tým nejspíš fungovat pod útvarem protikorupční policie. „Chceme to udělat z toho důvodu, že by tento specializovaný útvar měl mít nebo má nevětší zkušenosti s potíráním finační kriminality,“ dodal ministr vnitra.

Podle Babiše jsou v Česku hlavně problémy s podvody se spotřební daní a DPH. Podle studií, která má Babiš k dispozici, může tuzemská ekonomika ročně přijít až o 100 miliard korun tím, že například podvodné skupiny organizují takzvané karuselové obchody, kdy nakonec firma zkrachuje a neodvede státu žádné peníze.

Protikorupční policie loni prověřovala případy, při nichž měla na daních vzniknout škoda přes 36 miliard korun, což byl meziroční nárůst o téměř 15 miliard korun. Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu ze začátku února činily nedoplatky na daních v roce 2012 téměř 135 miliard korun.