Bank of England o potížích se sazbami věděla od roku 2008

Zatím jedinou obětí skandálu kolem sazeb Libor je britská banka Barclays

Zatím jedinou obětí skandálu kolem sazeb Libor je britská banka Barclays Zdroj: profimedia.cz

Aféře s manipulací s mezibankovní sazbou Libor se zřejmě dalo zabránit. Americký ministr financí Tomothy Geithner totiž už v roce 2008 doporučil britské centrální bance, aby upravila způsob, jakým se úroková sazba určuje.

Geithner, který byl tehdy šéfem newyorské pobočky americké centrální banky Fed, doporučil v soukromém emailu guvernérovi Bank of England Mervynovi Kingovi šest způsobů, jak pozvednout hodnověrnost londýnské mezibankovní sazby. Dokument má k dispozici agentura Reuters.

V emailu Geithner svého kolegu vyzval, aby zavedl opatření „včetně procedur bránících náhodnému či úmyslně špatnému hlášení“ úrokové sazby. Britské bankovní asociaci doporučil, aby správnost údajů uváděných bankami pravidelně prověřovala.

Eliminování podvodů by přitom podle Geithnera nebylo nijak složité. Z údajů 16 bank, které se tvorby sazby účastní, by bylo náhodně vybráno několik z nich. Z těchto tady by se určil Libor, přičemž nejnižší a nejvyšší hodnotu by úředníci centrální banky nebrali v potaz.

Aleš Tůma: Skandál LIBOR – začátek změny?

Kvůli údajné manipulaci se sazbou Libor, která se používá ke stanovení úroků u kontraktů na celém světě, je vyšetřováno přes deset bank v Evropě, USA a Japonsku. Zatím jedinou obětí skandálu je britská Barclays, která souhlasila s mimosoudním vyrovnáním ve výši 453 milionů dolarů. Odstoupit musel také její šéf .

Skandál, který vyvolal pobouření britské veřejnosti, se nyní pomalu přelévá i do zámoří. Skupina demokratických senátorů včera vyzvala americké ministerstvo spravedlnosti a finanční regulátory, aby zahájily vyšetřování globálních bank působících také v USA.