Banka z dob RVHP ručí Rusům za čínský dovoz

Budovy Mezinárodní investiční banky v Moskvě

Budovy Mezinárodní investiční banky v Moskvě Zdroj: M0NAX via Wikimapia.org (CC-BY-SA 2.5)

Do zahraničního obchodu mezi Moskvou a Pekingem vstoupila Mezinárodní investiční banka (MIB), jejímiž podílníky jsou někdejší země Rady vzájemné hospodářské pomoci. Finanční ústav zemí bývalého sovětského bloku bude nově ručit za platby dovozců čínského zboží do Ruska. Jejími partnery pro obchod jsou ruská Asijsko-tichomořská banka a rakouská Raiffeisen Bank International.

„Banka vydala neodvolatelný závazek na úhradu akreditivů vydaných importérskou Asijsko-tichomořskou bankou ve prospěch rakouské Raiffeisenbank financující samotný export z Číny,“ uvádí mluvčí MIB Michal Kosina. Pro banku jde zároveň o první podporu dovozu ze země, která nebyla součástí spolku RVHP.

Takřka poloviční podíl v MIB drží moskevská vláda, Česko je s necelými deseti procenty třetím největším společníkem banky. Restrukturalizovaná banka v letošním roce podstatně rozšiřuje své aktivity, a to především v podobě financování investičních projektů a poskytování záruk firmám působícím v někdejších zemích RVHP. Banka se v rozhodující míře financuje emisemi dluhopisů, které mimo jiné nakupují do svého majetku ruské privátní penzijní fondy.

Takřka poloviční podíl v MIB drží moskevská vláda, Česko je s necelými deseti procenty třetím největším společníkem banky

Oživit aktivity MIB se rozhodla Moskva už v roce 2012. V rámci reformy banka předepsala svým členům navýšení kapitálu, Česká republika požadavek na dodatečný kapitál v přepočtu ve výši bezmála 350 milionů korun loni odmítla výměnou za svou pasivní pomoc při zvyšování hodnocení MIB u mezinárodních ratingových agentur. Svým hodnocením totiž Česko zlepšuje hodnocení celé bance, čímž i zlevňuje její financování. I díky Česku má tak MIB nejlepší rating z bank se sídlem v Rusku.

Tehdejší Československo se stalo členem banky v roce 1970, jedinou zemí RVHP, která banku od té doby opustila, je Polsko. Letos v dubnu otevřela MIB své první zastoupení mimo Moskvu, a to ve slovenské Bratislavě.

MIB je aktivní i v Česku
Postsovětská banka poskytla českým firmám záruky za půjčky v objemu takřka 120 milionů korun, další obchody za zhruba dvě stě milionů korun jsou v jednání. Banka se v Česku specializuje na záruky za vývoz složitějších technologických celků především na východní trhy, hned několik garancí tak letos podpořilo český vývoz do Běloruska, příkladem je královéhradecký Monts, Východočeské plynárenské strojírny nebo otrokovický Prozax. Investiční projekty MIB přednostně počítají s dodávkami celků z členských zemí banky.