Bankéři chtějí tvrdší korunu. Nejde to

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: profimedia

Českou měnu drží v šachu neklid v zahraničí. Centrální banka s tím nic nezmůže.

O pět procent pevnější by teď měla být česká koruna podle únorové prognózy ČNB. Tehdy centrální banka poprvé od konce devizových intervencí publikovala svůj názor na budoucnost domácí měny. Euro tak nyní mělo české dovolenkáře stát jen 24,60 koruny. Skutečností je ale euro takřka o 1,50 koruny dražší. Podle analytiků největších evropských finančních domů netrefí centrální bankéři dráhu koruny ani po celý příští rok. Neklid ve světě podle nich tvrdé koruně a jejím zvěstovatelům nepřeje.

„Modelový přístup ČNB brání zohlednit klíčové faktory, které řídí korunu. Tím jsou geopolitická rizika. Ta určují osmdesát procent pohybu kurzu koruny vůči euru,“ uvádí hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. Pouze z pětiny tak tlačí korunu výše stále solidní kondice ekonomiky. „Domácí export i ekonomika včetně produktivity stále ještě rostou, příznivé domácí faktory ale válcuje zahraničí,“ dodává Horská.

Podle trhu zůstane odhad hodnoty koruny pro centrální banku tvrdým oříškem i nadále. Zatímco pro závěr příštího roku předpokládá ČNB kurz 24,40 koruny za euro, průměr agentury Bloomberg z bezmála dvou desítek evropských bank nabízí hodnotu 25,10. Zatímco tak centrální banka počítá s tím, že koruna během příštích dvanácti měsíců posílí o téměř šest procent, trh sází na polovinu. Levnější euro než za 25 korun vidí v závěru příštího roku jen německá Commerzbank, naopak podle ekonomů švédské Swedbank či španělské Banco Santander zůstane česká měna po celý příští rok stejně slabá.

„Slabší koruna oproti předpovědi ČNB je dílem událostí, jako jsou zvýšené pohyby kapitálových trhů, argentinská či turecká finanční krize nebo dopady obchodních válek,“ říká ekonom poradenské společnosti Deloitte David Marek. Kapitál se tak z těchto trhů stěhuje za lepším, a to primárně za relativně vysokými úroky do Ameriky. „ČNB přitom nepřetlačí investory ani rostoucími úrokovými sazbami,“ dodává ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Anketa: Jak na sílu české měny pohlížejí exportéři

Otázka 1) Na jaké úrovni vidíte kurz koruny vůči euru na konci příštího roku?

Otázka 2) Považujete za nutné se v ročním horizontu zajistit proti kurzovým výkyvům?

Jiří Grund, předseda Asociace exportérů

1) Přáli bychom si kurz někde kolem 26 korun za euro, ale domnívám se, že reálně bude kolem 25. Koruna zřejmě nebude zvlášť posilovat.

2) Domnívám se, že ne, výkyvy nebudou tak vysoké. Ta zlatá doba zajištění, kdy byla koruna na 27, je pryč a obdobně hektické období už zřejmě nenastane.

Otto Daněk, šéf Atas elektromotory

1) Bude to někde poblíž 24 korun za euro, doufám, že nad 24. Předpokládám, že spekulanti budou postupně rozpouštět pozice a tlačit na posílení. Tedy 24 až 24,10 koruny za euro.

2) Ano, a to ze dvou důvodů. Zaprvé zajistit někde kolem 27 korun, což nyní banky nabízejí, je zajímavé. Zadruhé pokud firmu neřídí majitelé, ale najatí manažeři a koruna by se ocitla třeba na dvaceti korunách euro, tak na ně akcionář může podat žalobu kvůli nečinnosti tím, že se nezajistili. A manažer by v takové situaci musel nahradit škodu, takže pro vedení je to nutnost.

Libor Musil, majitel firmy Likos

1) Myslím, že koruna bude dál mírně posilovat na úrovně kolem 24,50 za euro, dolar bude za dvacku. Česká ekonomika je v kondici a zůstane, navíc případná recese bude celoevropská nebo globální, nikoli domácí. Česko je manufakturou Evropy a jiné země se bez nás nehnou, takže u nás práce bude a pro oslabení koruny nebude důvod.

2) Zajištění používáme, musíme plánovat zisky, takže je musíme stabilizovat, což také znamená zajistit se. Zisky navíc budou s posilující korunou klesat.

Jiří Belinger, majitel firmy Vari

1) Obě klíčové měny jsou nevyzpytatelné. Po zrušení intervencí jsme relativně příjemně překvapeni stabilitou koruny. A bude to pokračovat, takže to vypadá, že koruna bude obdobně silná jako v současné době. A navzdory politickým podivnostem na úrovni Česka i Evropy to nebude mít vliv na měnové kurzy.

2) Přestali jsme zajišťovat už v červnu, protože se stávalo, že se kurz zhoupl na druhou stranu a nikam to nevedlo. Nepřemýšlíme ani o tom, že bychom zajištění perspektivně obnovili.