Banky drží rekordní objem státních dluhopisů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Banky v eurozóně jsou rekordně závislé na hospodaření svých národních vlád. Podíl státních dluhopisů v jejich majetku dosáhl bezmála šesti procent, což je maximum za dobu trvání eurozóny.

Banky skupují vládní dluh takřka živelně, jen v uplynulém roce vzrostl podíl státních bondů v aktivech bank skoro o pětinu. Svědčí o tom únorová data Evropské centrální banky. Rostoucí provázanost státu s finančním sektorem ale přináší hrozby pro obě strany.

„Nákup státních dluhopisů je pro banky v Evropě alternativou k poskytování úvěrů v situaci, kdy se zpřísňují kapitálové požadavky,“ uvádí Pavel Sobíšek z UniCredit. V obavách z tuhé regulace tak banky raději investují do státních dluhopisů, než by půjčovaly. Objem poskytnutých úvěrů v eurozóně meziročně naopak o šest procent propadl.

Velká provázanost se státem se týká i českých bank. Ke konci února ležely v sejfech domácích peněžních ústavů dluhopisy české vlády za 582 miliard korun, tvořily tak kolem jedenácti procent celkových aktiv bankovního sektoru. „Příčinou je zejména nízká poptávka po investičních úvěrech z firemní sféry,“ uvádí Petr Hlinomaz z BH Securities.

Přílišná provázanost může ohrozit i vládu

Experti varují, že banky hromadí zejména dluhy vlád domovských států, a vystavují se tak rostoucímu riziku ztráty v případě snížení ratingu své země.

Riziko hrozí i v opačném směru. „Pokud se dostanou do problémů banky, jako velcí věřitelé státu, mohou začít prodávat státní dluhopisy, zvýší se jejich výnosy a do problému se dostane i vláda dané země, protože se zdraží financování dluhu,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Banky.

Poptávka po státním dluhu roste v periferii eurozóny. Dluhopisy těchto zemí solidně vynášejí a navíc jsou z hlediska regulace brány jako bezrizikové. „Banky se tváří v tvář zátěžovým testům snaží čistit rozvahy a investují do státních dluhopisů,“ říká Michal Valentík z ČP Invest. Svou roli hrají i sázky na kvantitativní uvolňování ECB. „Program by ceny dluhopisů určitě podpořil,“ míní Jan Čermák z ČSOB.

V rozvahách bank v Itálii a Španělsku představovaly v únoru státní dluhopisy deset procent aktiv. O čtvrtinu se ale v posledních dvou letech zvýšil podíl státních dluhopisů i v majetku bank v Německu a Francii.

Podíl státních dluhopisů v majetku bank evropských zemí (v %)
Slovinsko 13,90
Česko10,96
Itálie 10,20
Španělsko 9,50
Portugalsko 7,30
Rakousko 4,30
eurozóna 5,80