Banky hledají, jak vydělat na bezplatných účtech

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Marek Podhora, E15

Tlak na omezování bankovních poplatků v retailovém bankovnictví se během posledních let zintenzivnil natolik, že banky téměř musejí nějaké běžné účty nabízet zdarma. O to intenzivněji hledají, kde jinde mohou ještě vydělat. Jednou z možností je nabídnout účet zdarma s podmínkami, při jejichž neplnění klient za účet nemálo zaplatí. Touto cestou se vydá banka UniCredit.

Banka bude nabízet bezplatný účet za podmínky, že na něj každý měsíc dorazí dvanáct tisíc korun. V ceně budou nestandardně také příchozí a odchozí platby a výběry z bankomatů kdekoli po světě. Pokud ale klient některý měsíc nesplní podmínku, bude ho vedení účetu ten měsíc stát 199 korun.

Jiné banky neúčtují tak vysoké poplatky v případě neplnění podmínek, zase ale nenabízejí výběry z bankomatů zdarma či odchozí platby.

Odchozí platby

Trik je často ukryt právě v ochozích platbách, ty u bezplatných účtů většinou zdarma nejsou. Často stojí pět či šest korun. Při běžném měsíčním penzu deseti plateb je to až šedesát korun, při dvaceti platbách dokonce 120 korun. Bezplatný účet rázem zadarmo není.

Například Komerční banka účty rovnou zadarmo nedává, jen při plnění podmínek vrací poplatky za jejich vedení zpětně. Takto může několik týdnů s vybranými prostředky hospodařit. Nízkonákladové banky založily svůj model na příjmech z poplatků za platby, které jejich klienti provedou platební kartou.

Zuno tak svůj prémiový účet plus nabízí zdarma při platbě zaplacení kartou minimálně tři tisíce měsíčně. Jinak je za 68 korun. Trik je často ukryt v odchozích platbách, ty u bezplatných účtů většinou zdarma nejsou. Při dvaceti platbách tak může poplatek dosáhnout až 120 korun.