Banky mohou přitvrdit na hypotékách, chystané zákony posilují regulaci

Projekt Čakovický park

Projekt Čakovický park Zdroj: Cakovicky park

Dosáhnout na hypotéku může být už letos obtížnější než doposud. Chystaná legislativa posilující regulaci spotřebitelských půjček, která může začít v Česku platit ve druhé půli roku, totiž míří i na hypoteční byznys domácích bank. Podle expertů banky přitvrdí svou politiku, pokud jde o úvěry na bydlení.

Podle průzkumu ČNB mezi domácími finančními domy se mohou zájemci o hypotéky dočkat přísnějšího pohledu bankéřů co nevidět.

„Ve druhém čtvrtletí očekávají banky u úvěrů na bydlení zpřísnění úvěrových standardů, a to zejména v souvislosti s očekávanou účinností nového zákona o spotřebitelském úvěru,“ uvádí dubnová zpráva regulátora o vývoji úvěrových podmínek v 21 domácích bankách, přitvrdit má podle zprávy dokonce největší část trhu za poslední čtyři roky.

Banky by tak ve svém byznysu zohlednily některé z novinek navrhovaných zákonem, mezi které patří především snazší možnost předčasného splacení hypoték. „Lze očekávat zpřísnění politiky bank, jaké konkrétní kroky však banky podniknou, bude záležet na výsledné podobě tohoto zákona,“ říká hypoteční expert Libor Ostatek z Golem Finance. Podle něho už některé banky sáhly ke zdražení, nebo utlumení prodeje takzvaných stoprocentních hypoték.

Samotné banky prozatím dopady chystaného zákona do hypoték komentovat nechtějí. „Změn, které mohou být učiněny v zákoně na poslední chvíli, může být opravdu hodně, proto nebudeme předjímat,” říká mluvčí UniCredit Petr Plocek. “Pokud by se změnila situace na trhu v oblasti poskytování úvěrů na bydlení, může se stát, že na to budeme reagovat,“ uvádí Klára Zelenková z České spořitelny.

Zákon o spotřebitelském úvěru, který mimo jiné navrhuje i snížení poplatků za mimořádné splacení hypotéky, či dokonce zdarma v případě těžké životní situace dlužníka a jeho rodiny, prošel v parlamentu tento týden druhým čtením.

Peer-to-Peer půjčky a související rizika pro věřitele