Banky obstály v zátěžovém testu, uvedla Česká národní banka

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Profimedia.cz

Česká národní banka
Česká národní banka
Kanceláře Air Bank
Komerční banka se v pondělí potýkala s výpadky svého online bankovnictví
Komerční banka
7
Fotogalerie

Kapitálová vybavenost tuzemského bankovního sektoru zůstala výrazně nad osmiprocentním regulatorním minimem i v případě vysoce nepříznivého scénáře, který předpokládá silný pokles ekonomické aktivity v České republice i v zahraničí. Vyplývá to z výsledků zátěžových testů bankovního sektoru v České republice, které Česká národní banka uskutečnila na datech ke konci třetího čtvrtletí 2017.

Hlavním zdrojem odolnosti sektoru je jeho vysoký celkový kapitálový poměr, který ke konci září 2017 dosahoval 18,4 procenta, a jeho současná ziskovost. Kapitálový poměr zohledňuje objem a rizikovost obchodů banky a názorně ilustruje, jakou část kapitálu vložili do banky sami její vlastníci, aby byla finančně silná, důvěryhodná a stabilní.

Nejvýznamnějším rizikem v českém bankovním sektoru je úvěrové riziko, které lze kvantifikovat vývojem podílu úvěrů se selháním na celkových úvěrech. Tento podíl v rámci základního scénáře v letech 2018 až 2020 mírně roste pro sektor domácností, zatímco dále pokračuje pozvolný pokles u sektoru nefinančních podniků. V rámci nepříznivého scénáře by úvěry se selháním podstatně vzrostly jak v sektoru domácností, tak podniků.

Důležitý předpoklad zátěžových testů se týká vývoje provozního zisku bank, protože ten slouží jako první 'polštář' krytí případných ztrát sektoru. Základní scénář předpokládá nepatrný růst provozního zisku. V nepříznivém scénáři výrazně propadají provozních zisky, které by byly proti roku 2016 nižší o zhruba 51 procent.

I přes vysokou odolnost sektoru jako celku by se v základním scénáři dostala jedna banka do situace nedostatečného kapitálového poměru.

V případě nepříznivého scénáře se sektor jako celek dostává do ztráty z hospodaření, která významně snižuje hodnotu jeho regulatorního kapitálu. Agregovaný celkový kapitálový poměr klesá pod 13 procent.

Do situace nesplnění požadavku na minimální celkový kapitálový poměru (osm procent) by se v tomto scénáři dostalo devět bank (reprezentující 11,9 procenta aktiv sektoru). Za účelem jeho naplnění u všech bank se sídlem v České republice (bez poboček zahraničních bank) by se musel navýšit kapitál o zhruba 10,3 miliardy korun. Z hlediska velikosti sektoru nejde o hodnotu, která by mohla výrazně ohrozit jeho stabilitu.

Prostřednictvím zátěžových testů ČNB pravidelně hodnotí dopady výrazně nepříznivých scénářů budoucího vývoje ekonomiky na domácí bankovní sektor.