Banky se bojí o své příjmy, naději hledají ve fintechu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: PwC

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Přes 80 procent největších světových finančních institucí plánují v následujících třech až pěti letech posílit partnerství na trhu finančně-technologických společností (FinTech). Ukázala to studie poradenské společnosti PwC o vlivu FinTech na tradiční finanční instituce. Celkem odpovídalo 1300 největších světových finančních ústavů.

Ty se obávají, že v průměru čtvrtina jejich současných příjmů je v ohrožení kvůli inovacím nových technologických hráčů ve finančním světě. Zároveň očekávají pětinovou výnosnost svých investic do FinTech. Podle platformy PwC DeNono celkové globální investice do FinTech startupů dosáhly za poslední čtyři roky 40 miliard dolarů, tedy přibližně bilion korun.

"Tradiční české banky či pojišťovny se zatím nenaučily spolupracovat s FinTechy tak intenzivně, jako je tomu ve vyspělejších zemích. V posledních letech však i v Česku pozorujeme rostoucí aktivitu. Hrozba ztráty příjmů klasických finančních institucí ve prospěch nových hráčů je u nás, tedy alespoň v krátkém období, nižší, " uvedl odborník na FinTech v PwC ČR Martin Vurm.

 

Spolupráce tradičních institucí s FinTech stratupy má potenciál pro obě strany. FinTech startupy mají zájem o přístup ke kapitálu a zákaznické základně. Velké finanční instituce si začínají uvědomovat, že by FinTech mohl být klíčem k překonání tradičních technologických a komunikačních překážek, kterým čelí. Partnerství pro ně bude znamenat částečný outsourcing výzkumu a vývoje a zároveň jim umožní nabídnout zákazníkům mnohem rychleji nové produkty.

Mobilní peněžní služby se stávají cestou k zákazníkům, kteří dosud nebyli obsluhováni bankami. PwC očekává, že mobilní technologie otevřou platebnímu sektoru celosvětově trh v hodnotě tří bilionů dolarů.

Rychle rostoucí trh FinTech, které využívají technologie jako sociální sítě, chytré mobilní telefony či internet při poskytování finančních služeb, v Česku nyní dosahuje asi 5,13 miliardy korun (190 milionů eur), vyplývá ze zprávy britského vládního oddělení pro mezinárodní obchod zpracované ve spolupráci se společností Deloitte.