Banky v Česku oprašují íránské kontakty, některým to vlastníci nedovolili

Pobočka ČSOB v Praze

Pobočka ČSOB v Praze Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Zatímco ještě loni v létě nebylo možné mezi Prahou a Teheránem bezhotovostně převést ani korunu, letos je to jinak. Spolupráci s íránskými finančníky zahájily dva velké bankovní domy – ČSOB a Česká spořitelna.

„Jsme v kontaktu s hlavními íránskými bankami a jejich portfolio postupně rozšiřujeme. Klienty jsme schopni podpořit v oblasti zpracování obchodních transakcí, tedy takových, které se týkají výměny zboží a dodávky služeb,“ uvádí šéfka specializovaného financování ČSOB Karin Hudečková.

Banka už má podle ní několik úspěšných transakcí za sebou. „Vývozní aktivity našich korporátních klientů do Íránu se snažíme podporovat,“ dodává i mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. Vůči Íránu stále platí embarga týkající se mimo jiné obchodů se zbraněmi, jaderným materiálem, financování terorismu či praní špinavých peněz.

Banky na tenkém ledě
Zejména bankovnictví v zemi galského kohouta nemá s Íránem nejlepší zkušenosti.
Byla to totiž právě francouzská BNP Paribas, která v roce 2014 zaplatila za porušení sankcí proti Íránu historicky nejvyšší pokutu, takřka devět miliard dolarů. Celkem zaplatily zahraniční banky během posledních let za nedovolený obchodní styk s Teheránem kolem 15 miliard dolarů.

Byznys s tamními bankami je tak stále tenkým ledem, na který řada zahraničních matek českých bank prozatím nehodlá vstupovat. Vstup zakázán má tak do Teheránu česká větev italské finanční skupiny UniCredit nebo Komerční banka. Rakouská Raiffeisen obnovení spolupráce s Teheránem zatím zvažuje.

Na bankovní mapě světa se íránské banky znovuobjevily teprve v polovině letošního února, kdy byly přijaty do mezinárodního platebního systému SWIFT, z něhož byl Írán vyloučen v roce 2012.

Írán hladově vyhlíží Evropany. Poslední uzavřená velká ekonomika se otvírá světu

Írán a Západ se těší na vzájemný obchod. Zatím ale chybí peníze