Banky vytáhly evropské akcie na pětiměsíční vrchol

Ohlášené propouštění v bankách celosvětově

Ohlášené propouštění v bankách celosvětově Zdroj: reuters

Spekulace deníku Financial Times, že Německo a Francie zvažují uvolnění kapitálových pravidel pro banky, přinesla včera na trhy vlnu dlouho nevídaného optimismu. Vzhůru vystřelily zvláště akcie bank, které by měly výrazně zvyšovat kapitál – například Société Générale či Commerzbank rostly skoro o deset procent.

Optimismus nezhatilo ani to, že ministři financí zmíněných zemí tuto zprávu dementovali. „Není to pravda. Budeme se snažit implementovat kapitálová pravidla Basel 3. Tato pravidla musí být přijata,“ uvedl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Investoři totiž nyní navíc spekulují na to, že konečně dojde k dohodě věřitelů a institucí ohledně odpisu řeckého dluhu. Evropské akcie se tak podívaly na pětiměsíční vrchol.

Financial Times uvedl, že podle dokumentu, který má k dispozici, Schäuble s francouzským protějškem Françoisem Baroinem navrhují zmírnění pravidel Basel 3, aby se předešlo dalšímu negativnímu vlivu na ekonomiku. Návrh se má vztahovat na banky, které mají ve své skupině i pojišťovny. Ty by získaly tříletý odklad na povinné zveřejnění míry úvěrové zátěže. S naředěním kapitálových požadavků – které prý prosazuje hlavně Francie kvůli kapitálovému tlaku na Société Générale a Crédit Agricole – ale ostře nesouhlasí Británie.

Pravidla Basel 3 mají začít platit v roce 2015, Německo s Francií tedy údajně tlačí na jejich posunutí až na rok 2018. Británie po bankách naopak chce, aby se nových regulí držely už příští rok.

Na vlně optimismu se včera svezly také akcie rakouské Erste Bank, matky České spořitelny. Ty přidaly přes deset procent. Erste oznámila, že se jí podaří splatit vládou jištěné dluhopisy ve výši 1,5 miliardy eur, které získala v krizovém roce 2009.

Vládní výjimka

Návrh Evropské unie na zavedení daně z finančních transakcí se „přirozeně“ nebude týkat vládních dluhopisů, protože vlády si musí udržet schopnost získávat peníze na trhu, uvedl francouzský ministr financí François Baroin. Francie je hlavním zastáncem zavedení takzvané Tobinovy daně, proti je naopak Velká Británie a skeptická je i nynější předsednická země Evropské unie Dánsko.

Bankovní branže zhubne o 100 tisíc míst

Ohlášené propouštění v bankách celosvětověOhlášené propouštění v bankách celosvětově | reuters

Dluhová krize v Evropě a volání po přísnější regulaci finančního sektoru si vybírá daň v podobě propouštění zaměstnanců. Celosvětově chtějí banky v nejbližších letech zrušit více než 100 tisíc pracovních míst, vyplývá ze zpráv z jednotlivých peněžních domů vydávaných od poloviny loňského roku.

Tři roky po pádu americké investiční banky Lehman Brothers mají totiž finanční ústavy, pojišťovny a fondy znovu problém: zákazníci, znepokojeni děním na trzích, jim nechtějí svěřovat další peníze. Toto počínání snižuje bankám výnosy, což vede k úvahám o snižování nákladů. Ohrožen je především personál někdejších hvězd branže, investičních bank. Bát se však musí i jejich kolegové v domech se širokým záběrem činnosti, jako je třeba Bank of America.

V absolutním vyjádření chtějí podle přehledu agentury Reuters ke 20. lednu 2012 nejvíce propouštět HSBC a BoA Merrill Lynch, obě až 30 tisíc zaměstnanců. Nejčastěji se ale redukční plány bank pohybují v rozmezí od tisíce do šesti tisíc pracovníků. Úbytek lidí na celkovém počtu zaměstnanců se nejvýrazněji projeví v Lloyds Banking Group a BoA Merrill Lynch. Jde o deset až čtrnáct a půl procenta. Pod jedno procento se dostaly pouze BNP Paribas, Société Générale, JP Morgan a Deutsche Bank.