Bezcenných firemních dluhopisů bude letos nejvíce od finanční krize

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Světové firmy mají stále větší problém splácet své půjčky. Podle dat agentury Standard & Poor´s letos vyhlásily korporace neschopnost splácet dříve vydané dluhopisy v objemu 95 miliard dolarů, letošek tak podle expertů hrozí překonáním smutného rekordu z roku 2009, kdy se na globální ekonomické scéně naplno projevily negativní dopady finanční krize.

Podle agentury si firmy nabraly v uplynulých letech díky relativně nízkým úrokům příliš vysoké dluhy, pomalejší hospodářský růst je pro ně přitom v současnosti rozčarováním.

„Investoři přehodnocují svůj pohled na společnosti, které si v souvislosti s politikou levných peněz centrálních bank v posledních letech nabraly vysoké dluhy. V souvislosti s chystaným zvyšováním úrokových sazeb ve Spojených státech budou mít firmy se splácením stále větší problémy,“ uvádí Diane Vazzaová ze Standard & Poor´s. Amerika přitom hodlá utáhnout svou měnovou politiku pravděpodobně ještě letos.

Problémy těžařů ropy

Kombinace vysokých dluhů a nízkých cen komodit drtí v první řadě zámořské těžaře ropy. Ti si v dobách vysokých cen černého zlata nabrali obrovské půjčky, které však nyní není z čeho splácet. Ceny ropy se přitom k obratu nemají a pravděpodobnost splacení starých půjček tak podstatně klesla. Dluhy nicméně rychlým tempem nabírají i ostatní sektory ekonomik.

„Zadlužení firem ve vztahu k jejich výdělkům roste, ty se tak stávají podstatně citlivější na vývoj úrokových sazeb,“ říká analytik RBS Alberto Gallo. Ze třech pětin se podle Standard & Poor´s na nesplácených emisích letos podílí Spojené státy, pětina pak připadá na rozvíjející se trhy. „Podíl nesplácených dluhopisů na jejich celkovém vydaném objemu zatím není alarmující, obavy na straně investorů ale narůstají,“ dodává Vazzaová.