Blíží se začátek zlaté horečky? Je zlato opravdu bezpečný přístav?

Zdroj: FINEX MEDIA s.r.o.

Na začátku roku 2020 se dala pořídit trojská unce zlata zhruba za 1550 dolarů a nyní v červenci stejného roku zlato prorazilo úroveň 1800 dolarů za unci. Zlato bylo v růstovém kanálu i bez koronaviru. Vzestup ceny zlata by ale bez koronaviru nebyl tak rychlý jako za normálních okolností, ale o zlatě jako o bezpečné investici se mluví poslední dva roky.

Zlato je jistota v těžkých a napjatých časech. Nebo ne? Za zmínku stojí, že právě během posledních pár let, mezi země, které systematicky navyšovaly zlaté rezervy, patří Čína a Rusko. I Česká národní banka začala zlato nakupovat. Máme se tedy obávat špatných časů, a vrhnout se na tuto komoditu? Pojďme se podívat na tři možné scénáře, které mohou nastat.

Může se cena zlata zhroutit?

První scénář počítá s poklesem ceny zlata. Tento scénář je dnes málo pravděpodobný, ale i tak by s ním měl investor počítat. Jak by k němu mohlo dojít? První podmínkou by bylo nastolení klimatu stability a vyhlídek na reálný ekonomický růst. Nic takového však do konce roku nečekejte. Mezníkem jsou volby v USA, následně dokončení Brexitu a konec předsednictví Německa v čele EU. Pokud by všechno dopadlo tak, aby to uspokojilo finanční trhy, výsledky by přišly nejdříve na jaře 2021. Což by mohla být doba, kdy by se trend na zlatě mohl otočit trvale dolů.

Druhou možností, jak dosáhnout poklesu ceny jsou spekulativní nákupy. Jak je známo, zlato se jeví jako investice, která v následujících měsících musí růst. Jenomže pokud tento růst bude mnohem menší, než investoři očekávali, mohou se rozhodnout své pozice rychle uzavírat. Pokud by tento pohyb byl masivnějšího charakteru, spustil by se výprodej a cena zlata by klesla. Ale zase, tento scénář nelze očekávat ani zítra ani následující týdny.

Scénář pomalého, ale trvalého růstu

Druhý, pozitivní scénář předpokládá růst zlata o 20 procent nebo ještě více. Zlato je v růstovém kanálu a pokud ho zásadní zpráva nepřeruší bude pokračovat dál. A k tomu máme hned několik důvodů. Pokud se nenajde vakcína nebo spolehlivý lékařský postup na koronavirus, tak hrozba dalšího šíření viru a s ním spojený pokles ekonomické aktivity bude stále ve vzduchu.

Tato nejistota je příznivá pro cenu zlata. Druhý důvod jsou nízké úrokové sazby centrálních bank. Tyto nízké sazby historicky nahrávají ceně zlata. Zlato je lepší investicí než dluhopisy se záporným úrokem. Třetí a poslední důvod: nejen nízké úrokové sazby, ale nové peníze, které byly vytištěny, způsobují obrovský přebytek hotovosti na trzích. Jelikož zlato slouží k diverzifikaci velkých portfolií, tak se určitá část těchto peněz přelije i do nákupu zlata (nebo jiných komodit). Tato poptávka po zlatě bude cenu žlutého kovu udržovat stabilně vysoko. Pro zajímavost. Co dalšího udělaly největší centrální banky pro boj s koronavirem se dočtete zde.

Apokalyptický scénář

Třetí scénář předpokládá ještě strmější růst zlata na dvojnásobné či trojnásobné hodnoty. Zdá se vám to přehnané? Přehnané možná, ale určitě ne nereálné. Stačilo by pouze, kdyby přišla ještě silnější vlna nákazy koronaviru, která by donutila zastavit ještě radikálněji celou ekonomii. Nebo aby Donald Trump pod tlakem přitvrdil na Čínu a vznikla by tak nová ekonomická válka. Největší obavou však nejsou tyto vnější události, největší hrozbou je sám vnitřní systém světových financí a důvěra v peníze.

I pří nízkých cenách ropy se zdá, že se pomalu světem rozbíhá inflace. Zde je největší riziko. Buď se roztočí kola inflace naplno a v tom případě zlato bude ještě víc vyhledávanou komoditou. Anebo se centrální banky rozhodnou proti inflaci zakročit. A jediným možným prostředkem by bylo zvýšení úrokových sazeb. Tento krok by vedl k velké a dlouhé ekonomické krizi. Rostoucí náklady na obsluhu dluhů by byly problematické jak pro firmy, tak pro státy. Toto velké globální napětí by se přelilo do ceny zlata. Z tohoto scénáře by se jistě radovali všichni ti, co zlato nakoupili, ale otázkou je, jestli by stálo za to žít ve světě permanentní ekonomické deprese?

Zlato sázka na jistotu

Ať to dopadne jakkoliv, mít trochu zlata ve svém portfoliu, nemůže být za daných okolností špatný nápad. Kdo si nechce lámat hlavu s uložením fyzického zlata u sebe doma a zároveň nemá velkou důvěru k nákupu virtuálního zlata, může zvážit nákup akcií těžařů zlata. Akciový fanda tuto možnost jistě ocení.

Pro těžaře žlutého kovu hovoří nejen vysoká cena zlata na burze, ale i nízká cena ropy a energií, které tvoří podstatnou část nákladů. Koupě těchto akcií tak může být velmi pohodlný způsob, jak si přivydělat na rostoucí ceně zlata. Zlato v období krizí je a bude věčné téma. Pokud vás zajímá, jak se zlato chovalo i v jiných krizích, přečtěte si tento článek.