Britskou bankovní krizi řeší už i Brusel

Barclays

Barclays

Evropská komise se vložila do britského bankovního skandálu, který právě otřásá londýnskou City v samotných základech. Tamní velké banky čelí vyšetřování z manipulace se sazbou Libor, tedy úrokem, za jaký si banky půjčují na mezibankovním trhu. Například Banka Barclays se již zbavila svého šéfa Boba Diamonda ve snaze očistit svou pověst.

Brusel přichází s návrhem kriminalizovat jakékoli snahy o manipulaci s tržními ukazateli napříč Evropskou unií a důkladně revidovat pravidla, jakými je Libor nastavován.

Skandál kolem manipulace s mezibankovní úrokovou sazbou Libor bude možná mít další aktéry. V hledáčku vyšetřovatelů je nyní nově švýcarská banka UBS. Britský deník Financial Times otiskl kopii dokumentu, podle kterého švýcarská banka v roce 2008 radila labouristické vládě, jak rychle snížit mezibankovní sazbu Libor. Labouristé, kteří jsou nyní v opozici, se přitom snaží využít bankovního skandálu ke zvýšení vlastní popularity.

Evropský komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier, který v komisi dohlíží také na sektor finančních služeb, přijde s reformami pravidel na evropském finančním trhu. Měly by se odstranit díry v těchto pravidlech a nastavit specifické sankce za manipulaci s mezibankovními úrokovými sazbami, jako jsou Libor, Euribor či pražský Pribor. Barnier označil manipulaci s těmito sazbami za podvod s možnými systémovými následky. Jeho prohlášení jsou první reakcí na rozhořčení politiků ve Washingtonu, kteří se zdráhají uvěřit laxnímu přístupu evropských politiků k bankovnímu skandálu.

„Manipulace se sazbou Libor pro vlastní profit bank byly nemravné,“ citoval deník Financial Times amerického kongresmana Barneyho Franka, který protlačil americkým zákonodárným sborem soubor regulací finančních institucí. Ve Spojených státech je tak již nelegální posílat na trhy „falešné ceny“.

Na reformování systému, který lze velmi snadno zmanipulovat, tlačí také německá Bundesbank. „Systém je náchylný k podvodům,“ prohlásil Andreas Dombret, člen bankovní rady německé centrální banky. Celá záležitost tak bude přenesena na unijní úroveň komisařem Barnierem, členové jeho týmu již zkoumají úrokové sazby a tržní indexy, aby došli k závěru, zda je nutné tyto ukazatele finančního trhu přenést pod dohled evropských regulátorů. „Nikdy jsem nevěřil v seberegulaci finančních institucí pro dobro veřejnosti,“ tvrdí Barnier.