Britští bankéři pod tlakem: Na bonusy si počkají deset let

Londýnská City

Londýnská City Zdroj: profimedia.cz

Vysoce postaveným manažerům britských bank hrozí, že si na své bonusy budou muset deset let počkat. Alespoň s tím počítá nový návrh zákona sepsaného komisí, která vyšetřovala chyby bankovnictví. Podle tohoto návrhu se má také z nedbalého managementu bank stát trestný čin. S normou souhlasí i ministerský předseda David Cameron. Utahující se regulace má přimět bankéře jednat více v dlouhodobém zájmu banky a jejích akcionářů, uvedla v prohlášení komise.

„Potenciální odměny za krátkodobý úspěch byly občas enormní, zatímco trest za neúspěch, který se obvykle dostavil o něco později, malý nebo nijaký,“ napsali autoři v důvodové zprávě. „Banky by si měly uvědomit, že spousta lidí považuje úroveň, kam se vyšplhaly odměny v nejvyšších manažerských úrovních, za groteskní,“ stojí dále ve zprávě.

Razantní reforma odměňování bankéřů je součástí širšího programu, na kterém pracuje komise zákonodárců jmenovaná po sérii skandálů a pěti letech mizerných zisků finančního sektoru britským ministrem financí Georgem Osbornem. Odpůrci návrhu argumentují, že deset let je nesmyslně dlouhá doba. Banky budou donuceny zrychlit proces omezování bonusů a zvyšování základních platů, který již započal s počátkem finanční krize.

Zatímco někteří právníci si myslí, že princip trestného činu za špatnou správu bank nebude v praxi fungovat, Andrew Tyrie, poslanec za konzervativce, jenž komisi vede, tvrdí, že jejich návrh je lepší než ten, který navzdory odporu Velké Británie přijala letos Evropská unie. Ten počítá se zastropováním bonusů bankéřů na dvojnásobku základního platu.

„My nebráníme lidem, aby si vydělali více peněz. Chceme ale, aby čas ukázal, že si je opravdu zasloužili,“ uvedl Tyrie v rozhovoru pro BBC Radio 4. Česko stojí od začátku stranou podobné debaty o bankovních bonusech. V tuzemském bankovnictví totiž bonusy nedosahují desetinásobků základního platu.

Posilte kapitál, velí centrální banka
Velké britské banky potřebují zvýšit objem kapitálu, aby dokázaly pokrýt ztráty v případě nové krize. Vyplývá to ze zprávy britské centrální banky (BoE). Pěti velkým finančním domům na Britských ostrovech podle ní koncem minulého roku chybělo 27,1 miliardy liber (zhruba 819 miliard korun), aby splňovaly přísnější pravidla kapitálové přiměřenosti. Hodnocení, které BoE zveřejnila, je tak podle agentury DPA o něco horší než v březnu.