Brusel tlačí na české ministry, aby zestátnili rozvojovou banku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Evropská komise tlačí na Českou republiku, aby změnila vlastnickou strukturu Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). To by znamenalo zbavit se menšinových akcionářů – Komerční banky, České spořitelny a ČSOB.

„Komisi se nelíbí zisky, které menšinoví akcionáři inkasují z poskytování úvěrů a záruk při čerpání prostředků z evropských fondů. Vadí jí také, že ani jedna z bank neprošla výběrovým řízením,“ sdělily deníku E15 dva s problematikou dobře obeznámené tuzemské zdroje. Téma je politicky citlivé – soukromé banky nelze vyvlastnit, na odkoupení jejich podílů či odškodnění by stát musel najít peníze v napjatém rozpočtu.

Rezolutní požadavek podtrhla komise pozastavením technické pomoci pro Operační program Podnikání a inovace, na jehož realizaci se ČMZRB podílí. „Většina prioritních os tohoto programu je v pořádku a probíhá certifikace a proplácení, u technické pomoci se vede diskuze,“ potvrdila Jana Jabůrková, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj, které je koordinátorem pobírání dotací z EU.

Požadavek Bruselu vychází podle zdrojů E15 ze zjištění, že rozvojová banka účtovala komisi vyšší výdaje, než jaké v souvislosti s čerpáním měla. Částečnou refundaci umožňuje okolnost, že banka poskytuje úvěry, kvůli nimž musí mít rezervy. To také něco stojí. Mluví se o rozdílu v řádu sta milionů korun.

Dopis odešel do Prahy 10. února. Adresáty jsou ministerstva průmyslu a obchodu, financí a místního rozvoje, která drží v ČMZRB dvaasedmdesát procent. Zbytek akcií patří trojici bank.

Českomoravská záruční a rozvojová banka, založená v roce 1992, napomáhá rozvoji malého a středního podnikání, infrastruktury a dalších sektorů. Mimo to působí jako finanční manažer prostředků z EU a od Evropské investiční banky. Spravuje prostředky poskytnuté z těchto zdrojů, jejichž účel se týká rozvoje infrastruktury.

Bankéři a politici, které deník E15 oslovil, se shodují, že se o nedobrých poměrech v ČMZRB, stejně jako o případné změně vlastnických poměrů, mluví už delší dobu. Důvodem je prý i nelibost financí nad ušlým ziskem: zatímco stát za úvěry ručí, přítomné banky si nechávají úroky. Dopis z EU tak ministerstvu financí v jistém smyslu nahrává.

Otázkou je, za jakou cenu se stát s Komerční bankou, Českou spořitelnou a ČSOB vypořádá. Tržní hodnotu ČMZRB stanoví zřejmě najatá investiční banka.