BSC fúzuje s Maďary, vzniká nový lídr v oblasti digitálního bankovnictví

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Světoví tvůrci a dodavatelé digitálních řešení pro bankovní skupiny Banking Software Company a maďarská W.UP  oznámili, že dokončili fúzi. Vznikla tak nová skupina Finshape, která umožní tradičním bankám rychlejší digitální transformaci v postpandemické ekonomice.

Za Finshape stojí PortfoLion Capital Partners, jedna z předních firem střední Evropy v oblasti rizikového kapitálu a private equity. Vznik nové skupiny je prvním krokem v plánované expanzi v Evropě. Kapitál pro jeho další expanzi zajistí maďarský investiční fond PortfoLion

Finshape se bude od začátku starat o více než 100 klientů na čtyřech kontinentech, včetně Raiffeisen, BNP Paribas, Erste, Société Générale a Alfa-Bank, a jejich řešení digitálního bankovnictví bude využívat 35 milionů uživatelů. Kanceláře bude mít po celé Evropě.

„Střední Evropa je centrem digitální transformace. Je zde mnoho technologických talentů a pokročilá digitální infrastruktura odpovídající západnímu světu a začínajícímu podnikání,“ uvedl Jenő Nieder, zástupce generálního ředitele PortfoLionu.

Očekává se, že celosvětově bude internetové bankovnictví využívat 2,5 miliardy lidí. Hodnota trhu digitálního bankovnictví by pak měla dosáhnout hodnoty 8,6 miliardy dolarů. Jenže mnozí tradiční hráči v Evropě, v asijsko-pacifickém regionu, na Středním východě či v severní Africe notně zaostávají za plně digitálními bankami a technologickými hráči. Dokonce pětina finančních institucí ve střední Evropě se digitalizací vůbec nezabývá a jen třetina má specializované týmy, které na ní pracují.

BSC a W.UP chtějí jít naproti digitální transformaci především rychlostí a kompletní nabídkou služeb. „Naše manažerské týmy se znaly dlouho a respektovaly se. Jsem nadšený, že nyní stojíme bok po boku, abychom pomohli tradičním bankám dohnat digitální lídry a dokonce je porazit v jejich vlastní hře," řekl k fúzi Petr Koutný, generální ředitel BSC.

„Jedním z hlavních důvodů, proč fúze proběhla, je to, že produkty a znalosti W.UP a BSC se skvěle doplňují. Díky tomu získají banky na jednom místě vše, co potřebují pro svoji transformaci. Tedy nejen software, data ale i zkušenosti,“ vysvětluje József Nyíri, generální ředitel W.UP, který mimo jiné sehrál aktivní roli při akvizici skupiny IND v roce 2013 společností Misys, nyní Finastra. „Ovšem při rozhodování o fúzi jsme brali v potaz i další věci než jen výhody, které to přinese našim klientům. Tím zásadním byly hodnoty a vize. V nich jsme našli také naprostou shodu,“ dodal Nyíri.