Banky se topí v úsporách domácností. Vklady trhly rekord

Domácnosti mají v tuzemských bankách uloženo tolik úspor, jako nikdy předtím. (ilustrační foto)

Domácnosti mají v tuzemských bankách uloženo tolik úspor, jako nikdy předtím. (ilustrační foto) Zdroj: profimedia.cz

Stejně jako v minulosti, tak i loni se na růstu vkladů domácností podepsala krizová situace.
2
Fotogalerie

Úspory domácností u tuzemských bank loni prudce vzrostly. Jejich objem meziročně vyskočil podle údajů České národní banky o více než dvanáct procent na rekordních 3,06 bilionu korun. Je to nejrychlejší nárůst těchto depozit od roku 1997, kdy Česká republika zažila měnovou krizi.

Bankovní domy růstový trend potvrzují. „Vklady občanů v Komerční bance se meziročně zvýšily o 12,7 procenta na 322 miliard korun,“ uvádí mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek. Podobně se vyjadřuje Česká spořitelna.

Stejně jako v minulosti, i loni se na růstu vkladů podepsala krizová situace. „Hlavním faktorem je nejistota spojená s nemocí COVID-19,“ říká portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Lidé kvůli ní loni šetřili více než obvykle. Podobně se ostatně chovali i ve zmíněném roce 1997, ale rovněž v roce 2008, kdy vypukla celosvětová finanční krize.

Na rozdíl od minulosti se k tomu přidala vládní opatření, která zmrazila zejména sektor služeb. Spotřebitelé proto nemohli utrácet jako v minulosti za zahraniční zájezdy, restaurace nebo třeba za návštěvy divadel či koncertů.

Na druhé straně státní programy na podporu firem a domácností měly pozitivní dopad na tuzemskou ekonomiku. „Vláda pomáhala udržovat zaměstnanost na vysoké úrovni,“ upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

I přes rekordní loňský propad tuzemské ekonomiky o 5,6 procenta se většině domácností příjmy nesnížily. Téměř tři čtvrtiny Čechů vycházejí s příjmy stejně nebo lépe než před koronakrizí, uvádí průzkum společnosti Fair Credit mezi tisícovkou respondentů. „Programy jsou nastaveny velmi štědře,“ dodává tuzemský korporátní bankéř, který si nepřál být jmenován.

Obdobný vývoj je viditelný po celém světě. Domácnosti v USA, Číně, Británii, Japonsku a v největších ekonomikách eurozóny ušetřily navíc podle odhadu agentury Bloomberg Economics 2,9 bilionu dolarů. Z toho 1,5 bilionu dolarů dodatečných úspor připadá na USA. Čínské domácnosti zvýšily své úspory oproti běžné době o 430 miliard dolarů a japonské o 300 miliard dolarů.

Vynucené úspory by podle expertů mohly zrychlit oživení jednotlivých ekonomik, jakmile se uvolní protipandemická opatření. „Lidé si to budou kompenzovat a budou hodně utrácet,“ odhaduje Kovanda. Významný růst spotřeby očekává také Pfeiler.

Podobně se domácnosti chovaly loni v létě, kdy vláda uvolnila zákazy. Ekonomikám jejich spotřeba pomohla k růstu. „Může se něco podobného stát letos? Masivní hotovostní polštář, který představují úspory domácností, je jedním z důvodů, proč věříme, že by se poptávka měla rychle zvýšit,“ prohlásila ekonomka Bloomberg Economics Maeva Cousinová.

Utrácení na druhé straně může brzdit očekávaný nárůst nezaměstnanosti v České republice. Experti předpokládají nárůst krachů firem po vypršení moratoria na insolvence, které skončí v polovině roku. Podle Pfeilera ale převáží to, že se opět uvolní možnost spotřeby. Letos tak Češi neuspoří tolik peněz jako loni.

A co banky s nárůstem depozit dělají? „Komerční banka depozita využívá především k financování úvěrů občanům a podnikům. Přebytečnou likviditu používá k nákupu státních dluhopisů, případně ji ukládá u centrální banky,“ odpovídá Zúbek.

Podle zmíněného korporátního bankéře však „v korporátním sektoru žádná výrazná úvěrová aktivita nebude. Banky rvou peníze do státních dluhopisů a do ČNB.“

Finančním ústavům se vyplatí uložit peníze u centrální banky za úrokovou sazbu 0,25 procenta, protože vklady domácností příliš neúročí. „Na běžných účtech je roční úrok zanedbatelných 0,01 procenta a na spořicích účtech 0,2 procenta,“ popisuje Roman Choc z Wealth Managementu spořitelny.