Časovaná bomba? Třetina Čechů s hypotékou žije od výplaty k výplatě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Český hypoteční boom v sobě může skrývat značná rizika. Třetina lidí s úvěrem na bydlení si totiž při jejich splácení nenechává peníze navíc pro mimořádné události. Stejný počet lidí si ani nesjednal životní pojištění.

Vyplývá to z průzkumu finančně politické firmy Partners ke čtvrtečnímu Dni finanční gramotnosti. „Lidé by měli mít na účtu troj- až šestinásobek svých měsíčních výdajů pro případy, kdy dojde ke snížení jejich příjmu nebo k jeho výpadku,“ uvedl poradce Ondřej Hatlapatka ze společnosti Partners.

Čtyři z deseti dotazovaných dokážou alespoň část nákladů na pořízení bydlení pokrýt z vlastních prostředků. Třetina respondentů má osobní zkušenost s úvěrem ze stavebního spoření, stejný počet s hypotékou.

Dalším problémem je nízká informovanost. I když má s nějakou formou úvěru na bydlení osobní zkušenost polovina lidí, jen čtyři procenta Čechů si myslí, že o nich mají dobrý přehled. To se potvrdilo i na základě znalostních otázek. Například výhodnost hypotéky posuzují podle její roční nákladovosti, tedy procentního vyjádření nákladů úvěru z celkové dlužné částky, jen čtyři desetiny dotazovaných. Hlavně se orientují podle úrokové sazby.

Devět z deseti lidí pak nezná zkratku LTV (anglicky Loan to Value), pod kterou se skrývá poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti a je hlavním faktorem pro určení úrokové sazby. Čtyři pětiny respondentů pak nedokázaly popsat rozdíl mezi řádným a překlenovacím úvěrem ze stavebního spoření.

Zmiňované problémy s neznalostí na straně klientů by mohl zmírnit nový úvěrový zákon, který začne platit od začátku prosince a zpřísní požadavky na prověřování schopnosti klientů úvěry splácet.