Centrální banka brzdí hypoteční byznys, dosáhnout na úvěr bude těžší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Dosáhnout na hypotéku bude propříště obtížnější. Od října z trhu na příkaz centrální banky zmizí takzvaná stoprocentní hypotéka, od dubna příštího roku pak zájemce získá úvěr jen do devadesáti procent hodnoty kupované nemovitosti. Podstatně náročnější může být získání půjčky v případě koupě nemovitosti určené k pronájmu. ČNB v takovém případě bankám doporučuje půjčovat jen na šedesát procent odhadní ceny zástavy. Uvádí to zpráva o finanční stabilitě ČNB.

„Pokud ČNB zavede přísnější pravidla, budeme je dodržovat. Naše portfolio by tento krok vzhledem k jeho struktuře významně neovlivnil,“ uvedla mluvčí České spořitelny na adresu zákazu hypoték poskytnutých na plnou cenu nemovitosti. Podle zpráv z českých bank je rozhodující většina hypoték poskytnuta na sedmdesát až osmdesát procent ceny zástavy. Utrpět tak mohou zejména zájemci o nákup bytů na investici.

„Omezení investičních hypoték se může dotknout primárně poptávky soustředěné do lokalit, kde je velký trh s nemovitostmi, především byty, tedy Praha, Brno a krajská města, přičemž vliv nemusí být zanedbatelný,“ uvedl šéf poradenské společnosti Golem Finance Libor Ostatek. Podle jeho odhadu se například v Praze prodá jako investiční každý čtvrtý byt.

Banky jsou silnější než loni
České banky by podle zátěžových testů ČNB ustály i silnou recesi a jejich kondice se oproti loňsku ještě zlepšila. Podle zprávy o finanční stabilitě by jim neměl vadit ani propad ekonomiky do deflace. V případě horšího ze dvou scénářů ČNB o vývoji domácí ekonomiky by se nicméně dostalo pod kapitálové osmiprocentní regulatorní minimum sedm bank. Ty by tak musely doplnit kapitál za zhruba sedm miliard korun. Pravděpodobnost takového scénáře počítajícího s výrazným poklesem ekonomické aktivity v Evropě je ale nízká.

Banky prozatím nemají povinnost rozlišovat mezi hypotékou na nákup vlastního bydlení a mezi investicí. ČNB ale nově apeluje na finanční domy, aby oba druhy hypoték striktně rozlišovaly. „Za využití všech dostupných informací by měly banky identifikovat, zda úvěr slouží k financování vlastnického bydlení, nebo k nákupu nemovitosti jako investice,“ uvádí zpráva ČNB. Aby regulátor předešel manipulacím bank s odhadními cenami nemovitostí, hodlá metodice oceňování věnovat více pozornosti.

Banky v loňském roce poskytly rekordních téměř 102 tisíc hypoték za 184,3 miliardy korun. V dubnu se průměrná úroková sazba hypoték dále propadla na rekordní minimum 1,94 procenta. Přísnější postup bank vůči dlužníkům navrhuje centrální banka zejména kvůli hrozbě budoucího přehřívání realitního trhu.