Čechům vynášejí penzijní fondy nejméně na světě. Kvůli vyhýbání se akciím

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Úspory Čechů na důchod mají ve srovnání s vyspělým světem jen minimální šance na zhodnocení. Domácí penzijní fondy drží totiž ve svém majetku nejnižší podíl akcií ze všech zemí OECD. Větší sázky na akcie přitom podle odborníků podstatně zvyšují šance, že se peníze dlouhodobě lépe zhodnotí. Konzervativní struktuře investic odpovídají i výnosy fondů z posledních let.

Loni se úspory Čechů na důchod zhodnotily po odečtení inflace o 1,3 procenta, tedy čtyřikrát méně, než činil průměr OECD. Domácí fondy si tím v žebříčku rozvinutých zemí světa vysloužily poslední příčku, nejinak tomu bylo i předloni.

Na konci pololetí měly české penzijní fondy ve svém majetku méně než jedno procento akcií. Fondy zemí OECD přitom v průměru drží v akciích kolem pětiny svého majetku, v Nizozemsku nebo v některých skandinávských zemích mají fondy podle dat organizace v akciích dokonce přes 40 procent investic.

„Naprostá většina peněz je v Česku spravovaná ve fondech, které podle zákona musí garantovat každoroční nezáporné zhodnocení. Tento závazek znamená, že fondy nemohou svěřené peníze investovat do nástrojů, jako jsou akcie, jejichž ceny kolísají,“ vysvětluje investiční politiku domácích fondů mluvčí Asociace penzijních společností v Česku Jan Sedláček.

Výnosnost penzijních fondůVýnosnost penzijních fondů|E15

Prakticky všechny české úspory na důchod tak fondy momentálně drží v bondech domácí vlády nebo v hotovosti. „Výnosový potenciál fondů, které investují do českých státních dluhopisů, je v tuto chvíli prakticky nulový. Pokud jde o dlouhodobý horizont, jsou růstové šance akcií výrazně vyšší,“ soudí poradce společnosti Finez Investment Management Jan Traxler.

Nízký podíl akcií v majetku domácích fondů je ojedinělý i ve světovém měřítku, nejblíže českému modelu jsou penzijní systémy v Albánii nebo Dominikánské republice.

Přes 97 procent úspor Čechů na důchody spravovaly koncem pololetí fondy, které nesmí podle zákona způsobit klientům ztrátu.

Cesta k vyššímu podílu akcií při spoření na penze se v Česku v souvislosti s důchodovou reformou otevřela až v roce 2013

Většina z takzvaných transformovaných fondů proto investuje pouze do státních dluhopisů nebo nechává peníze na bankovních účtech. Část peněz v akciích mají v Česku jen tři z osmi těchto fondů, které měly na počátku července pod správou celkem 328 miliard korun.

Suverénem v investicích do akcií je v českých podmínkách Penzijní společnost České pojišťovny. Z 83 spravovaných miliard má podle dat Asociace penzijních společností v akcích přes tři procenta majetku.

Méně než jedno procento akcií drží i transformované fondy AXA a ČSOB. Zbylých pět hráčů na trhu spravujících dohromady bezmála 170 miliard korun nemělo v akciích koncem června ani korunu.

Podíl akcií roste pomalu

„Právě akcie mají přitom u produktů s dlouhodobým horizontem nejvyšší potenciál pro kvalitní zhodnocení,“ zdůrazňuje analytička Swiss Life Anežka Kneeová.

Cesta k vyššímu podílu akcií při spoření na penze se v Česku v souvislosti s důchodovou reformou otevřela až v roce 2013, nově totiž mohou takzvané účastnické fondy investovat bez povinnosti dosahovat každoročně zisk. Nové fondy „penzijka“ tak investují do akcií v průměru kolem pětiny majetku, zatím však dohromady spravují jen necelá tři procenta úspor Čechů na důchod.

„Podíl akcií na celkovém majetku klientů v penzijních fondech od roku 2013 pozvolna roste, na srovnatelné úrovni se zbytkem Evropy ale bude přibližně až za deset let,“ domnívá se poradce Finez Investment Management Jan Traxler. Zatímco tak předreformní české fondy letos v pololetí vydělaly klientům v průměru 1,14 procenta, nové fondy s větším zastoupením akcií vzrostly v průměru o sedm procent.

Pavel Racocha: Zákon motivuje penzijní fondy k byznysu na úkor klientů