Kalousek: Až ekonomický růst zpomalí, vládní hospodaření se zemi těžce vymstí

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: ČTK

Miroslav Kalousek
Andrej Babiš
Andrej Babiš a Alena Schillerová
Miroslav Kalousek
5
Fotogalerie

Schodek státního rozpočtu za minulý rok je výrazně nižší, než se očekávalo. Vláda ale nevyužívá období ekonomického růstu k tomu, aby se připravila na zlé časy, říká bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Loňský státní rozpočet vycházel z předpokladu růstu české ekonomiky o 2,4 procenta. Realitou bude zřejmě takřka dvojnásobek. Není za takových okolností rozpočtový schodek za rok 2017 vlastně zklamáním?

Výsledek je na první pohled pozitivní, bohužel ale není způsoben efektivním hospodařením vlády, ale právě mnohem vyšším než prognózovaným výkonem ekonomiky. Skoro o dvě a půl procenta HDP. Podíváme-li se na strukturu vynaložených výdajů, tak je to opět docela smutný pohled.

Došlo k poklesu investic a k obrovskému nárůstu provozních výdajů státu, zejména v oblasti počtu státních zaměstnanců a jejich platů. To je velmi neblahá struktura, která, obávám se, bude pokračovat i v příštím roce. O to je smutnější, že přes takto dobré časy vláda v těch negativních trendech v oblasti investic i provozních výdajů státu jednak pokračuje, a druhak dosahuje deficitu.

Původně ministerstvo financí počítalo se schodkem šedesát miliard, nakonec bilance skončila „pouze“ šest miliard v minusu. O čem rozdíl svědčí?

Vypovídá to o tom, že ekonomika rostla mnohem rychleji, než předpokládala prognóza před rokem. Plánovalo se na růst tři procenta, skutečný růst ale přesáhl pět procent. To je zásadní důvod. Podle mého názoru to není špatná, ale dobrá zpráva.

Špatné je, že vláda nevyužívá dobrých časů ke strukturálním změnám, naopak je využívá k prohlubování negativních jevů. Až růst nebude tak příznivý, tak se ty negativní trendy těžce vymstí.

Příjmy z daně z přidané hodnoty meziročně stouply o zhruba osm procent, jak k tomu přispěla elektronická evidence tržeb a kontrolní hlášení?

Kontrolnímu hlášení jsem ochoten přiznat podíl, nějaký efekt zcela určitě přináší. Na žádný efekt elektronické evidence tržeb ale rozhodně nevěřím.

Výdaje na sociální dávky včetně důchodů rostou. Je takový trend udržitelný, podnikají ministerstva financí a práce dostatečné kroky k přípravě na budoucnost?

Neudělala pro to vůbec nic. Všichni víme, že je naprosto nezbytná penzijní reforma. Jediné, co minulá vláda udělala bylo, že zrušila náš první krok a slíbila alternativu. S žádnou ale nepřišla. Otázka nastartování důchodové reformy je naprosto klíčová, pokud mají dnešní mladí lidé nějaké důchody vůbec dostávat.