Centrální banky udrží swapové linky natrvalo

ECB (ilustrační foto)

ECB (ilustrační foto) Zdroj: ECB

Centrální banky vyspělých ekonomik od Spojených států přes Evropu po Japonsko se dohodly, že nouzové swapové linky, které centrální banky dočasně zavedly během globální finanční krize, se stanou permanentním nástrojem pro případ budoucích tržních turbulencí.

Dočasné a bilaterální dohody mezi Evropskou centrální bankou (ECB), americkým Fedem, Bank of England a centrálními bankami Kanady, Švýcarska a Japonska se stanou stálým nástrojem, který umožní bankám přístup ke globálním měnám, kdykoli budou potřebovat. Banky to uvedly ve svém společném prohlášení.

„Je to velmi rozumný krok,“ komentoval rozhodnutí Julian Callow, hlavní mezinárodní ekonom londýnské banky Barclays. „Zatím všechny přechodné nástroje tohoto typu se postupně staly permanentními, takže to není podle mého žádné překvapení,“ dodává Vojtěch Benda, hlavní ekonom BH Securities.

Inflace v eurozóně padáInflace v eurozóně padá

Centrální bankéři posilují pouta, která začala vznikat v roce 2007, když se mezinárodní úvěrový trh poprvé zadrhl. Dohody centrálních bank umožnily přístup k eurům, dolarům a dalším měnám komukoli, kdo je potřeboval. Rozhodnutí centrálních bankéřů přichází v době, kdy se americký Fed připravuje na ukončení svého programu podpory americké ekonomiky, což by mohlo vyhnat cenu peněz na globálním trhu ještě výše.

Swapový kontrakt se standardně používá k překonání nedostatku likvidity jedné měny při současném přebytku likvidity druhé měny. Lze ho chápat jako úložku jedné měny a výpůjčku měny druhé.