Češi loni provedli kartami miliardu plateb. V bezkontaktních transakcích patříme ke špičce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Rozmach bezkontaktních plateb přispěl k tomu, že poprvé v historii Češi provedli v uplynulém roce platebními kartami více než jednu miliardu plateb. Týká se to jejich útrat v Česku i cizině. „Objem transakcí byl bezmála 700 miliard korun,“ uvádí Roman Kotlán, výkonný ředitel Sdružení pro platební karty. Trend dalšího rozšíření bezhotovostních transakcí tak podle něj nabírá na tempu. 

Poprvé v historii se uskutečnila také miliarda transakcí u tuzemských obchodníků, kam patří rovněž platby, které provedli zahraniční návštěvníci.

K rekordnímu počtu transakcí českých spotřebitelů významně přispěly bezkontaktní platby. V loňském roce Češi pouhým přiložením karty nebo smartpohonu k terminálu zaplatili celkem 852,8 milionu účtů. O rok dříve to bylo 637,7 milionu plateb. „Češi patří mezi světovou špičku ve využívání bezkontaktních karet,“ zdůrazňuje Marcel Gajdoš, regionální manažer platební společnosti Visa pro Česko a Slovensko.

Za zboží a služby se pouhým „pípnutím“ utratila rekordní suma 486,4 miliardy korun. O rok dříve to bylo o více než sto miliard méně: 370,4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které deníku E15 poskytlo Sdružení pro bankovní karty.

Bezkontaktní karty tak už dominují útratám zaplaceným platebním kartami. Celkem totiž Češi zaplatili svými kartami 699,7 miliardy korun. Z této sumy tak bylo bezkontaktně uhrazeno téměř sedmdesát procent.

Kromě bezkontaktních karet mohou navíc spotřebitelé platit i chytrými mobily, což jim umožňuje například aplikace Google Pay, kterou bankovní domy spustily předloni. Tento týden se na českém trhu začalo platit rovněž aplikací Apple Pay. „Zejména v posledních několika letech je markantní charakter intenzivnějšího propojení technologií a plateb,“ doplňuje Kotlán.

Počet vydaných platebních karet byl v minulém roce 11,8 milionu, z čehož 11,1 milionu představují bezkontaktní platební prostředky. Představují tak 94 procent ze všech karet. „V současnosti je už těžké najít kartu, která by nebyla bezkontaktní,“ zdůrazňuje šéf Mastercardu pro Českou republiku a Slovensko Miroslav Lukeš. Důvodem je i podpora těchto karet ze strany bankovních domů. „Banky vydávají už jen bezkontaktní karty,“ uvádí Gajdoš. Jedním z důvodů rozmachu bezkontaktních karet je snadnost platby v obchodech. „Je to pohodlnější, rychlejší a bezpečnější,“ dodává Lukeš.

Rychlost kromě spotřebitelů oceňují rovněž obchodníci. Počet obchodních míst, kde lze platit bezkontaktně, proto stále roste. „Okolo devadesáti procent terminálů přijímalo loni bezkontaktní karty. Očekáváme, že letos bychom měli dosáhnout úrovně sta procent,“ dodává Gajdoš.

Platební kolosy Visa a Mastercard se shodují, že k rozvoji bezkontaktního placení přispělo jeho využití v dopravě. Podle Lukeše tak bezkontaktní karty začali po zkušenostech s placením jízdného využívat i lidé, kteří je předtím vůbec nepoužívali.

Kromě bezkontaktních karet se loni výrazně zvýšil rovněž počet bankomatů, a to o 845 na 5461.