Češi si oblíbili platby pípnutím

Platební karty

Platební karty Zdroj: Sean MacEntee/flickr

Čeští spotřebitelé si během tří let zamilovali bezkontaktní platební karty. Jen za první tři čtvrtletí loňského roku jimi zaplatili nákupy za 69 miliard korun, přičemž za celý rok 2013 to bylo necelých 23 miliard. Češi teď mají podle výkonného ředitele Sdružení pro bankovní karty Romana Kotlána šest milionů bezkontaktních karet. Rozmach nové technologie je obrovský i ve srovnání se zahraničím.

„Útrata na jednu kartu je v České republice nejvyšší v celé Evropské unii,“ uvádí regionální manažer Visa Europe pro Česko a Slovensko Marcel Gajdoš a dodává: „Objem plateb je třetí nejvyšší v Evropě po Velké Británii a Polsku, což jsou ovšem mnohem větší trhy.“

Vánoce patřily bezkontaktním kartám

Konec loňského roku v obchodech patřil bezkontaktním kartám. Zákazníci je vytahovali z peněženek ještě více kvůli nákupům vánočních dárků. „V prosinci držitelé bezkontaktních karet zaplatili ‚pípnutím‘ rekordních devět miliard korun,“ uvádí ředitel marketingu Global Payment Europe Vít Skřebský. Firma je velkým zpracovatelem karetních transakcí na tuzemském trhu. Za celý rok se podle Skřebského objem bezkontaktních transakcí zvýšil o 390 procent oproti roku 2013.

Závěr roku proto výrazně zvýší celkovou částku zaplacenou loni pouhým dotykem. „Lze předpokládat, že hranice sto miliard korun byla překonaná,“ uvádí Roman Kotlán. Zájem spotřebitelů o tento typ placení vidí rovněž obchodníci.

Důvodem rozvoje je rychlost a pohodlnost drobných plateb v obchodech

„V tuto chvíli využívá možnost bezkontaktní platby již téměř dvacet procent zákazníků,“ říká Judita Urbánková, ředitelka komunikace řetězce Albert. Podobně se vyjadřují rovněž další řetězce. „Bezkontaktní platby jsou u našich zákazníků oblíbené a tvoří více než polovinu všech plateb kartou,“ uvádí mluvčí Lidlu Jitka Vrbová.

Důvodem rozvoje je rychlost a pohodlnost drobných plateb v obchodech. „Češi obecně mají rádi inovace, takže si tento moderní, rychlý a bezpečný způsob platby zamilovali,“ tvrdí generální ředitel MasterCard Europe pro ČR a Slovensko Miroslav Lukeš.

Většina lidí má totiž u karet nastaven limit platby pět set korun, u níž není požadován PIN. U vyšších plateb se pak musí identifikační kód na terminálu zadat. Spotřebitelé tak mohou platit bezkontaktními kartami rychle nejen v supermarketech, ale i v řetězcích rychlého občerstvení či u benzinek. „Oproti běžnému placení kartou nabízí bezkontaktní platby úsporu času zhruba o tři až pět vteřin,“ upozorňuje Vrbová. Odborníci proto očekávají, že placení bezkontaktními kartami rychle poroste i letos.

Bezkontaktní platební karty budoucnosti mají čidlo na otisk prstu