Češi ztrácejí zájem o kreditky, některé finanční domy je už nenabízí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Placení kreditní kartou za nákupy tuzemským bankovním klientům nikdy k srdci nepřirostlo. Finanční ústavy tak pomalu rezignují na snahy kreditky nabízet.

Počet těchto karet v peněženkách českých spotřebitelů letos dokonce meziročně poklesl o 72 tisíc na dva miliony. Vyplývá to z nejnovějších statistik Sdružení pro bankovní karty. Debetních karet je přitom meziročně o 550 tisíc více. Téměř devět milionů.

Některé banky kreditní karty klientům ani nikdy nabízet nezačaly. Jednou z nich je Air Bank. „Nechceme vydělávat na tom, že klient zapomene v bezúročném období zaplatit,“ řekl nedávno deníku E15 ředitel Air Bank Michal Strcula s tím, že stejnou potřebu klienta vyřeší i normální půjčka.

Čeští bankéři se nemohou shodnout na tom, proč si klienti kreditky nikdy neoblíbili. „V posledních dvou letech sice došlo k drobnému úbytku počtu karet, zbylé karty jsou však aktivnější v platbách u obchodníků,“ podotýká Miroslav Lukeš, šéf tuzemského MasterCardu.

Počet kreditních karet, kterými disponují klienti bank v České republice, letos klesl o zhruba 72 000

Například Česká spořitelna říká, že kreditních karet má 280 tisíc, celkově její klienti mají ale 3,1 milionu karet. Není to tedy ani deset procent. „Klientům kreditní karty nenabízíme za každou cenu, ale snažíme se, aby je skutečně využívali,“ potvrzuje Klára Pačesová z České spořitelny trend, kdy se banky odklánějí od agresivního prodeje kreditek.

Tuzemský trh byl v posledních letech značně deformován různými nabídkami. Jako byly tisícové poukázky na nákup jen za zřízení karty. Tu přitom nebylo nutné dlouhodobě aktivně využívat. Oblíbené se také staly takzvané cashbacky, tedy vrácení nejčastěji dvou procent z částky utracené kreditními kartami.

S odměnami bude podle vyjádření bank brzo konec. „Na trhu lze očekávat snížení poskytovaných benefitů na kreditních kartách v návaznosti na nové regulace,“ uvedl mluvčí UniCreditu Petr Plocek, který naráží na blížící se zastropování mezibankovních poplatků u kreditních karet na 0,3 procenta. Dnes se pohybuje mezi jedním a 1,5 procenta a tvoří hlavní příjem bank z kreditních karet.