Česká spořitelna žádá soud, aby zastavil tendr na Sazku

Sazka

Sazka

Česká spořitelna jako člen věřitelského výboru Sazky požádala insolvenční soud, aby dal insolvenčnímu správci loterijní firmy Josefovi Cupkovi pokyn k okamžitému zrušení výběrového řízení na prodej společnosti. Hrozí podle ní totiž zpochybnění platnosti právních úkonů správce při zpeněžení majetku Sazky.

Oficiální výsledky výběrového řízení na prodej Sazky má Josef Cupka vyhlásit odpoledne. Už v pátek oznámil, že nejvyšší nabídku v tendru podaly finanční skupiny PPF a KKCG, které společně nabídly 3,81 miliardy korun. Po oznámení vítězné nabídky by měl s vítěznou firmou podepsat smlouvu. Podle České spořitelny ale tendr nesplnil účel a nezaručuje maximalizaci výnosu z prodeje všem věřitelům. Proto se obrátila na soud.

Banka také navrhla, aby souhlas s uzavřením smlouvy dala schůze věřitelů, k jejímuž svolání vyzvala insolvenční soud. Schválení smlouvy o prodeji Sazky společné firmě PPF a KKCG pouze věřitelským výborem by totiž podle České spořitelny nemuselo být platné, protože tři členové věřitelského výboru (KKCG, Moranda a Sidereus) patří podle veřejně dostupných informací do skupiny KKCG nebo PPF. Banka se odvolává na ustavení, které interpretuje jako zákaz členským věřitelům hlasovat ve vlastní věci nebo ve věci osoby blízké, která s ním tvoří koncern.

Česká spořitelna chce nový tendr nebo dodatečnou licitaci

Podle České spořitelny byly parametry tendru nastaveny příliš přísně. Proto přilákal menší počet účastníků, než jakého bylo možné optimálně dosáhnout. Za Sazku se tak nepodařilo vygenerovat vyšší nabídnutou cenu. Banka proto navrhuje nové výběrové řízení. Zdržení prodeje by podle ní nebylo významné.

Jako alternativu pak navrhuje alespoň dodatečnou licitaci, které by se mohla zúčastnit i Penta. Ta se výběrového řízení na prodej Sazky nezúčastnila – označila ho za netransparentní. Mimo soutěž ale nabídla nejvyšší cenu - pět miliard korun.

Podle KKCG jde České spořitelně o vlastní byznys

KKCG Českou spořitelnu už dříve obvinila z toho, že jí jde jen o vlastní byznys a prodej Sazky se snaží úmyslně oddálit. Argumentuje vazbami České spořitelny na Pentu a její konkurenční loterii Loto.

„Česká spořitelna už nehájí zájmy věřitelů, ale jen své vlastní vzhledem k tomu, že poskytla Pentě výrazně vyšší prostředky na rozjezd konkurenční loterie Loto. Logicky tak nemůže mít zájem na rychlém prodeji a silné Sazce, která bude konkurence pro Loto,“ sdělil mluvčí KKCG Dan Plovajko.

„Favorizujeme toho, kdo dá za Sazku nejvíce peněz. Správce musí vzít nabídku Penty v úvahu,“ odvětil šéf oddělení restrukturalizace České spořitelny Dan Hříbal. Dodatečná licitace by se podle něj mohla uskutečnit do dvou týdnů.