České banky mají dost kapitálu pro jakýkoli scénář vývoje v Řecku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Mark Morgan via Flickr

Bankrot Řecka je blízko. Země Evropské unie jsou zaskočené a trhy se rozhoupaly. Politici, analytici a obchodníci tápou, co všechno může krach řecké ekonomiky způsobit.

Řecký bankrot může dočasně snížit zájem kapitálu o Česko, aténská prohra by se mohla odrazit i v oslabení domácí měny a růstu dovozních cen. Negativní dopady kolapsu by však měly trvat jen několik měsíců. To ovšem za předpokladu, že se řecká krize neodrazí v ochlazení růstových vyhlídek starého kontinentu. V takovém případě by na domácí zahraniční obchod dolehl hospodářský splín hlavních obchodních partnerů Česka.

„V horizontu měsíců můžeme mírně trpět tím, že jsme malou ekonomikou, a trhy občas vnímají menší evropské ekonomiky jednotnou optikou,“ uvádí Josef Kotrba z Deloitte. První na řadě by v případě aténského pádu byly akcie.

„Pražská burza by řecký bankrot pocítila nejsilněji. Naopak prakticky žádnou reakci bych neočekával od dluhopisových trhů, zájem o české bondy by dokonce mohl vzrůst,“ říká Petr Sklenář z J&T Banky. Zdražení státního financování by tak Česku hrozit nemělo, výhodou je podle experta fakt, že většinu domácího dluhu drží čeští hráči.

V horizontu měsíců můžeme mírně trpět tím, že jsme malou ekonomikou

Flinta hozená do řeckých olivovníků by uštědřila i políček české měně. „Korunu může zasáhnout letmá vlna nervozity, ale díky dobré kondici by její případné oslabení nemělo dlouhého trvání,“ domnívá se hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle odborníků chrání Česku záda především odolný domácí bankovní sektor, který navíc nemá v majetku prakticky žádné řecké investice. „Přímá expozice českého finančního sektoru na Řecko je zanedbatelná, přímý dopad tedy nehrozí,“ zdůrazňuje člen bankovní rady České národní banky Lubomír Lízal. Podle zátěžových testů České národní banky mají české finanční domy dostatek kapitálu pro jakýkoli scénář vývoje v Řecku.

Rozhodující pro celkové efekty na Česko bude délka období, po kterou bude mít řecká krize otevřený konec. „V případě krátkodobé nejistoty a řízeného bankrotu se dá očekávat, že se finanční trhy velmi rychle zotaví, v opačném případě může dojít k silným výprodejům,“ zdůrazňuje Sklenář.

Od tržního propadu by byl pak už jen krůček k ekonomickému oslabení Evropy a potažmo i Česka. „S řeckou ekonomikou jsme propojeni minimálně, kdyby však řecký default vedl k nové krizi v eurozóně, zejména v Německu, dostaneme, podobně jako po roce 2008, přímý zásah,“ uzavírá Kotrba.