České banky mají předávat data o amerických účtech, schválila vláda

Centrála Komerční banky v Praze

Centrála Komerční banky v Praze Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Vláda schválila novelu zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní. Ta na základě požadavků EU sjednocuje postupy při automatické výměně daňových informací podle globálních standardů. Ty jsou v souladu s požadavky USA na informace o bankovních účtech (tzv. FATCA). Proto materiál ruší zákon o výměně informací o finančních účtech s USA pro správu daní. Norma by měla začít platit od ledna 2016.

Zákon FATCA vyžaduje, aby zahraniční finanční instituce informovaly amerického správce daně Internal Revenue Service (IRS), zda u nich mají američtí občané účet s vyšším zůstatkem než 50 tisíc dolarů (asi 952 tisíc korun). Zákon byl přijat po skandálu s nepřiznanými penězi ve švýcarských bankách. USA dohodu uzavřely s více než stovkou zemí světa.

„Návrh zákona reaguje na vývoj v Evropské unii a v Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) týkající se automatické výměny informací v oblasti daní. Evropská unie spolu s OECD připravila tzv. globální standard automatické výměny informací, který je kompatibilní s dohodami FATCA,“ uvádí materiál.

V automatické výměně informací při správě daní se nyní uplatňují dva základní režimy. V prvním jsou s jinými státy vyměňovány informace, které má české Generální finanční ředitelství k dispozici. V druhém režimu pak informace, které o svých klientech a jejich účtech zjišťují finanční instituce a které následně oznamují správci daně.

Vláda by podle MF měla navrhnout Poslanecké sněmovně, aby normu schválila již v prvním čtení. Pokud by totiž zákon nenabyl účinnosti od ledna 2016, vedlo by to podle úřadu k zvýšeným nákladům finančních institucí a zatížení klientů.